Zdielať recept

Ražné kocky s makom

Postup:

  • Popredu si pripravte záparu zo semienok. Použila som dve hrste hnedého ľanu, dve hrste zlatého ľanu, 3 hrste nemletého maku, 3 hrste ovsených vločiek a zaliala 75 St.C teplou vodou. Ak nemáte teplomer, teplotu vody odmeriate veľmi ľahko tak, že ponoríte prst do vody. Ak ho tam udržíte, tak je tá správna teplota. Semienka majú byť po vrch zaliate vodou. Necháte vychladnúť a použijete do cesta.

    Ak nemáte čas urobiť záparu, jednoducho ich len nasypte pri miesení do cesta.

    Suroviny zmiešame a vypracujeme ručne, alebo v robote cesto, ktoré bude lepkavé ako hlina. Nemiesime dlho, skôr len toľko aby sa dobre spojili suroviny.

    Po nakysnutí cesto preneste na papier na pečenie, na ktorom si cesto namočenými rukami roztiahnite do štvorca, alebo obdĺžnika na hrúbku asi 1,5 cm

    Plech na pečenie si vyložte papierom na pečenie, alebo teflonovou podložkou, dobre pomúčte (najlepšie celozrnnou ražnou múkou, a preložte naňho cesto z predchádzajúceho papiera na pečenie (pozri obrázky)

    Pomúčte vrch cesta, nakrájajte na štvorce, alebo obdĺžniky, ucapkajte kraje a nechajte 5-6 hodín kysnúť. Mali by viditeľne zväčšiť objem. Dajte však pozor, aby neprekysli.

    Pečte vo vopred zohriatej rúre na 180 St.C. asi 40 minút (ja som v prvej fáze použila i záparu asi 10 minút)

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ražné kocky s makom?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • Ražný rozkvas: 100 g ražného kvásku + 100 g vody + 100 g ražnej chlebovej múky
  • 700 g chlebovej ražnej múky (alebo 350 g ražnej chlebovej + 350 g ražnej celozrnnej.)
  • 450 ml voda
  • 2 lyžice zemiakových vločiek (nie je nutné, robila som aj bez a necítila som rozdiel)
  • Zaparené semienka podľa postupu
  • 1 čl slad
  • 3 PL olej
  • 2 čl soľ