Zdielať recept

Ražný celozrnný bochník

Postup:

  • 1. Cesto vymiesiť alebo krátko v robote, alebo ručne. Len toľko, aby sa spojili suroviny. Bude lepivé ako hlina. Má to tak byť. Ak je príliš riedke, pridajte trochu múky. Najmä pri celozrnných múkach je veľký rozdiel v savosti, preto záleží od použitej múky.

    2. Vymiesené cesto premiestnite a pomúčenú dosku (použite ražnú múku, nie však veľa, len toľko, aby sa cesto neprilepilo na dosku.) pomocou špachtle cesto poprekladajte z každej strán smerom do stredu, až Vám vznikne bochník, ktorý prevráťte, ešte točením medzi dvom rukami utiahnite, sformujte a vložte do škrobom vysypanej ošatky vrchnou stranou dolu.

    3. Nechajte nakysnúť 2 hodiny pri izbovej teplote a 12 hodín v chladničke, alebo 4-5 hodín pri izbovej teplote pokiaľ nezväčší svoj objem a nevzniknú praskliny.

    4. Pečte 15 minút so záparou vo vopred vyhriatej rúre pri 250 st.C. a 30 minút bez zápary pri 200 St.c.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ražný celozrnný bochník?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 500 g ražný celozrnný rozkvas z múky BIO ANTICO MOLINO ROSSO (100 g kvások, 200 g voda, 200 g múka – vymiešajte a nechajte nakvasiť na dvojnásobok a použite nižšie do cesta)

Cesto:

  • 500 g nakvasený rozkvas
  • 500 g ražná celozrnná múka BIO ANTICO MOLINO ROSSO
  • 250 g voda
  • 100 g pivo
  • 1 PL. Soľ
  • 1 PL slad
  • chlebové korenie
  • nemletý mak
  • ľanové semiačka