Zdielať recept

Ražný celozrnný chlieb so semiačkami

Postup:

  • 1. Cesto vymiesiť alebo krátko v robote, alebo ručne. Len toľko, aby sa spojili suroviny. Bude lepivé ako hlina. Má to tak byť. Ak je príliš riedke, pridajte trochu múky. Najmä pri celozrnných múkach je veľký rozdiel v savosti, preto záleží od použitej múky.

    2. Vymiesené cesto premiestnite a pomúčenú dosku (použite ražnú múku, nie však veľa, len toľko, aby sa cesto neprilepilo na dosku.) pomocou špachtle cesto poprekladajte z každej strán smerom do stredu, až Vám vznikne bochník, ktorý prevráťte, ešte točením medzi dvom rukami utiahnite, sformujte a vložte do škrobom vysypanej ošatky vrchnou stranou dolu.

    3. Nechajte nakysnúť 2 hodiny pri izbovej teplote a 12 hodín v chladničke, alebo 4-5 hodín pri izbovej teplote pokiaľ nezväčší svoj objem a nevzniknú praskliny.

    4. Pečte 15 minút so záparou vo vopred vyhriatej rúre pri 250 st.C. a 30 minút bez zápary pri 200 St.c.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ražný celozrnný chlieb so semiačkami?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 400 g ražný celozrnný rozkvas z múky BIO ANTICO MOLINO ROSSO (100 g kvások, 150 g voda, 150 g múka – vymiešajte a nechajte nakvasiť na dvojnásobok a použite nižšie do cesta)

Cesto:

  • 400 g nakvasený rozkvas
  • 400 g ražná celozrnná múka BIO ANTICO MOLINO ROSSO
  • 200 g voda
  • 100 g pivo
  • 1 PL. Soľ
  • 1 PL slad
  • rasca
  • ľanové semiačka