Zdielať recept

Ražný orechový chlieb

Ražný celozrnný rozkvas: 1 p.l ražný celozrnný kvások+ 200 g ražná celozrnná múka + 200 g voda. Rozkvas zarobiť pred pečením a nechať nakvasiť asi 6-8 hodín. (v lete i kratšie)

Kaša: 50 g zmes zrniek, 50 g celozrnná ražná múka, 100 g voda. (zrnká a múku zaliať zovretou vodou 75 St.C. a miešať do zhustnutia. Ak to nie je hustá kaša, pridať ešte múku. Nechať vychladnúť)

Postup:

  • Ražný celozrnný rozkvas: 1 p.l ražný celozrnný kvások+ 200 g ražná celozrnná múka + 200 g voda. Rozkvas zarobiť pred pečením a nechať nakvasiť asi 6-8 hodín. (v lete i kratšie)

    Kaša: 50 g zmes zrniek, 50 g celozrnná ražná múka, 100 g voda. (zrnká a múku zaliať zovretou vodou 75 St.C. a miešať do zhustnutia. Ak to nie je hustá kaša, pridať ešte múku. Nechať vychladnúť)

    Cesto:

    400 g nakvasený rozkvas
    150 g ražná celozrnná múka
    300 g ražná hladká múka
    200 g kaša
    400 g voda
    1,5 č.l. soľ
    chlebové korenie
    3 hrste orechov

    Cesto vymiesiť alebo krátko v robote, alebo ručne. Len toľko, aby sa spojili suroviny. Bude lepivé ako hlina. Má to tak byť. Ak je príliš riedke, pridajte trochu múky. Najmä pri celozrnných múkach je veľký rozdiel v savosti, preto záleží od použitej múky. Vymiesené cesto nechajte hodinu odpočívať. Po tomto čase ho premiestnite a pomúčenú dosku (použite ražnú múku, nie však veľa, len toľko, aby sa cesto neprilepilo na dosku.) pomocou špachtle cesto poprekladajte z každej strán smerom do stredu, až Vám vznikne bochník, ktorý prevráťte, ešte točením medzi dvom rukami utiahnite a sformujte a vložte do škrobom vysypanej ošatky vrchnou stranou dolu. Nechajte nakysnúť 3 hodiny pri izbovej teplote a 12 hodín v chladničke, alebo 6-8 hodín pri izbovej teplote pokiaľ nezväčší svoj objem a nevzniknú praskliny.

    Pečte 15 minút so záparou vo vopred vyhriatej rúre pri 250 st.C. a 30 minút bez zápary pri 200 St.c.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ražný orechový chlieb?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • Ražný celozrnný rozkvas: 1 p.l ražný celozrnný kvások+ 200 g ražná celozrnná múka + 200 g voda.
  • Kaša: 50 g zmes zrniek, 50 g celozrnná ražná múka, 100 g voda.

Cesto:

  • 400 g nakvasený rozkvas
  • 150 g ražná celozrnná múka
  • 300 g ražná hladká múka
  • 200 g kaša
  • 400 g voda
  • 1,5 č.l. soľ
  • chlebové korenie
  • 3 hrste orechov