Postup:
-
Ražný celozrnný rozkvas: 1 p.l ražný celozrnný kvások+ 200 g ražná celozrnná múka + 200 g voda. Rozkvas zarobiť pred pečením a nechať nakvasiť asi 6-8 hodín. (v lete i kratšie)
Kaša: 50 g zmes zrniek, 50 g celozrnná ražná múka, 100 g voda. (zrnká a múku zaliať zovretou vodou 75 St.C. a miešať do zhustnutia. Ak to nie je hustá kaša, pridať ešte múku. Nechať vychladnúť)
Cesto:
400 g nakvasený rozkvas
150 g ražná celozrnná múka
300 g ražná hladká múka
200 g kaša
400 g voda
1,5 č.l. soľ
chlebové korenie
3 hrste orechovCesto vymiesiť alebo krátko v robote, alebo ručne. Len toľko, aby sa spojili suroviny. Bude lepivé ako hlina. Má to tak byť. Ak je príliš riedke, pridajte trochu múky. Najmä pri celozrnných múkach je veľký rozdiel v savosti, preto záleží od použitej múky. Vymiesené cesto nechajte hodinu odpočívať. Po tomto čase ho premiestnite a pomúčenú dosku (použite ražnú múku, nie však veľa, len toľko, aby sa cesto neprilepilo na dosku.) pomocou špachtle cesto poprekladajte z každej strán smerom do stredu, až Vám vznikne bochník, ktorý prevráťte, ešte točením medzi dvom rukami utiahnite a sformujte a vložte do škrobom vysypanej ošatky vrchnou stranou dolu. Nechajte nakysnúť 3 hodiny pri izbovej teplote a 12 hodín v chladničke, alebo 6-8 hodín pri izbovej teplote pokiaľ nezväčší svoj objem a nevzniknú praskliny.
Pečte 15 minút so záparou vo vopred vyhriatej rúre pri 250 st.C. a 30 minút bez zápary pri 200 St.c.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie
- Ražný celozrnný rozkvas: 1 p.l ražný celozrnný kvások+ 200 g ražná celozrnná múka + 200 g voda.
- Kaša: 50 g zmes zrniek, 50 g celozrnná ražná múka, 100 g voda.
Cesto:
- 400 g nakvasený rozkvas
- 150 g ražná celozrnná múka
- 300 g ražná hladká múka
- 200 g kaša
- 400 g voda
- 1,5 č.l. soľ
- chlebové korenie
- 3 hrste orechov