Postup:
-
Ak robíte verziu z droždia, urobte si pred miesením kvások zo surovín, ktoré odpočítate z receptu. zo 100 g mlieka, pár lyžíc múky a droždia. Mlieko zahrejte aby bolo vlažné. všetko dobre premiešajte a nechajte stáť asi 20 min.
Z kvásku a ostatných surovín vypracujte vláčne jemné cesto, ktoré sa celkom odliepa od stien robota, alebo misy, ak miesite ručne.
Vymiesené cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Ak robíte verziu z kvásku, trvá to asi 8 hodín. Ak robíte verziu z droždia, trvá to asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku, vytvarujte bochník, v strede urobte dierku, jemne pomaly rozťahujte a vytvarujte kruh.
Kruh nechajte finálne nakysnúť (pri verzii z kvásku asi 3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 minút.
Po finálnom kysnutí natrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte podľa toho, čo máte radi.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 40 minút. (ak robíte jeden veľký. Ak robíte menšie dva, tak dobu skráťte asi na 30 minút)
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 120 g LM (alebo 30 g droždia)
- 700 g hladkej pšeničnej múky (ja som použila Manitobu)
- 250 g mlieka
- 150 g cukru
- 150 g rozpusteného vychladnutého masla
- 2 vajíčka
- štipka soli
- 50 ml šťavy z pomaranča
- nastrúhaná kôra z dvoch pomarančov a jedného citróna
Na ozdobu voliteľné:
- kandizované ovocie
- Plátky mandlí
- pistácie
- krokant
- pomaranče
- granulovaný cukor