Postup
-
Kvások nakŕmime a necháme nakysnúť pri izbovej teplote zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Ak robíte verziu z droždia, z časti tekutiny z receptu a 20 g droždia pripravte kvások a nechajte ho nakysnúť asi 20 min.
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
Ak robíte verziu z droždia, bude to trvať asi 2 hodiny.
Cesto rozdelíme na časti a upletieme
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
Pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40-45 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 50 g Aida celozrnná Manitoba (môžete použiť aj inú celozrnnú múku)
- 600 g Manitoba (alebo chlebová pšeničná múka)
- 400 g mlieko
- 1 žĺtko
- 150 g LM (alebo 20 g droždia)
- 40 g olej
- 120 g cukor
- 3 PL kakao
- brusnice
- 50 ml rum
- 1 čl škorica