Zdielať recept

Ryžový šalát

Tento ryžový šalát mi pripomína detstvo, keď sme sa chodili kúpať k Seneckým jazerám, ktoré ešte len bagrovali. Neboli tam žiadne reštaurácie, ani bufety a jedlo sme si brali so sebou. Boli to úžasné výlety každý víkend v lete.  Šalát je tak jednoduchý, že som váhala či ho pridať. Ale možno ho bude niekto chcieť skúsiť, tak je tu. Môžete ho jesť na teplo, aj studeno a pridať doňho tuniaka, syr, krevety, klobásu,  kuracie mäso, alebo ho jesť len tak.

Postup:

  • Ryžu uvarte obvyklým spôsobom. Ja si na olivovom oleji najprv orestujem na drobno nakrájanú cibuľku, prisypem ryžu, osolím a zalejem vývarom, alebo vodou asi 5 cm nad povrchom ryže a dusím do takmer mäkka. Ak treba, vodu prilievam. Odstavím zo sporáka, zakryjem, ryža sama dôjde.

    Na panvici si na nadrobno nakrájanej cibuľke na oleji poduste papriku, po 5 minútach pridajte napoly nakrájané paradajky (ak máte veľké, nakrájajte nadrobno), posoľte, okoreňte a duste do polomäkka. Ak jpoužijete do šalátu klobásu, pridajte ju teraz a poduste so zeleninou.

    Dusenú zeleninu zmiešajte s ryžou a podávajte s voliteľnými prísadami, alebo ako jednoduchý letný šalát, ktorý nahradí aj hlavné jedlo.

    Dobrú chuť želá

    Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Ryžový šalát?
Kliknutím vyberte

Základ:

  • 500 g ryža
  • 300 g chery paradajky
  • 4 veľké papriky
  • 3 cibule
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Voliteľné

  • 2 ks konzerva tuniaka Riomare
  • 400 g grilované kuracie kúsky
  • 400 g krevety
  • feta, Haloumi alebo iný syr
  • opečená klobása