Zdielať recept

Semolinový chlieb

Semolinová celozrnná múka ktorú používam sa vyrába mletím tvrdej pšenice na kamennom mlyne Antico Molino Rosso. Aby sa zabezpečila maximálna kvalita, tak každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole. Navyše každá šarža múky sa testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov. Proces mletia na kamennom mlyne prebieha pomaly, aby sa zachovali organoleptické vlastnosti čerstvej múky a všetky živiny, ktoré sa nachádzajú v klíčku. Viac sa dočítate v článku Aké múky používam a odporúčam.

Použité múky kúpite tu: https://www.bionakupy.sk/muky-na-pecenie/

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s vodou a pivom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chlebíky želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Semolinový chlieb?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 60 g kvások
  • 200 g Semilinová hladká múka Antico Molino Rosso
  • 300 g Manitoba Antico Molino Rosso
  • 70 g Špaldová celozrnná múka Antico Molino Rosso
  • 200 g pivo
  • 210 g voda
  • 1 č.l. slad Antico Molino Rosso
  • 1 č. soľ