Šišule s lekvárom a tvarohom

Sú to vlastne zdravšie – pečené šišky. Musím povedať, že sú dobré, ako mäkulinké buchtičky.

Postup:

  • Pri verzii z kvásku si pripravíme 8-10 hod. pred miesením rozkvas. Keď zdvojnásobí objem, zmiešame ho s ostatnými surovinami a vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok.

    Vyvaľkáme cesto hrubé asi 4 cm. Veľkým pohárom alebo vykrajovačkou vykrajujeme šišky, ktoré uložíme na plech na pečenie a necháme 3 hodiny prikryté finálne kysnúť.

    Pred pečením potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 St. C. Asi 35 minút do zlatova.

    Pri verzii z droždia si pripravíme kvások z droždia a mlieka. Tak že teplé, nie horúce mlieko zmiešame s droždím a trochou cukru. Necháme nakysnúť asi 15 minút a zmiešame s ostatnými surovinami. Vymiesime kompaktné cesto ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok asi 1,5-2 hodiny. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 cm a vykrajujeme vykrajovačkou alebo pohárom šišky, ktoré finálne necháme kysnúť ešte asi 15-20 minút.

    Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 St.C. asi 35 minút do zlatova

    Po upečení necháme vychladnúť prikryté utierkou, na vrch som dala slivkový lekvár a naňho tvaroh rozmiešaný s cukrom.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Šišule s lekvárom a tvarohom?
Kliknutím vyberte

Verzia z kvásku:

  • 200 g rozkvas ( 70 g muka+ 70 g voda + 60 g kvások)
  • 1000 g múka
  • mlieko 500 g
  • cukor 150 g
  • maslo 150 g
  • 4 žĺtky

Verzia z droždia:

  • Rozkvas: ( 70 g mlieka + 80 g drozdia )
  • 1070 g múka
  • mlieko 500 g
  • cukor 150 g
  • maslo 150 g
  • 4 žĺtky