Postup
-
Pred pečením si nakŕmte kvások a nechajte zdvojnásobiť objem, (alebo pri verzii z droždia si ho urobte zmiešaním časti mlieka, droždia a lyžičky cukru. Nechajte 15 min. postáť a použite ďalej do cesta)
Z kvásku a ostatných surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto. Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hodín (čas je orientačný, v zime to môže byť aj dlhšie, v lete kratšie)
Pripravte si plnku. Cibule ošúpte, nakrájajte a uduste do mäkka na masti. Pridajte slaninku a osmažte do chrumkava. Pridajte kapustu a scedené hríby a duste asi 30-40 min. do mäkka. ak treba podlejte vodou z hríbov. Mäso a duste pokiaľ nebude celkom hotové. Osoľte, okoreňte a nechajte vychladnúť.
Ak chcete robiť sladkú plnku, Jablká zbavte jaderníka a stopky a nakrájajte na drobno. Cukor nechajte krátko skaramelizovať a pridajte maslo. dobre premiešajte a pridajte nakrájané jablká. Duste do mäkka. Nakoniec pridajte škoricu, soľ a orechy a premiešajte. Nechajte vychladnúť. Po vychladnutí zmiešajte s tvarohom.Nakysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkajte a nakrájajte na diely, z ktorých budete tvarovať pirôžky. Ja som ich robila veľké, ale môžete urobiť aj menšiu verziu.
Na každý diel dajte hojne plnky a uzatvorte.
Nechajte finálne nakysnúť pri verzii z droždia asi 20 min., pri verzii z kvásku asi 3-4 hodiny (v lete kratšie)
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St. asi 25 min.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 150 g LM, alebo ražného kvásku (alebo 40 g droždia)
- 1000 g Manitoba
- 700 g mlieko
- 100 g zemiakové vločky
- 100 g cukor
- 30 g soľ
- 20 g cukor
- 150 g maslo (alebo bravčová masť)
- 2 vajcia
Slaná plnka
- 1000 g mleté mäso (aké si zvolíte je na Vás, najlepšie kombinácia bravčové+hovädzie, alebo hydinové)
- 6 veľkých cibúľ
- 300 g slaninka
- 500 g kyslá kapusta
- 200 g sušené hríby
- 2 PL bravčová masť alebo olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá paprika
Sladká plnka
- 10 jabĺk
- 200 g maslo
- 300 g mleté orechy
- 500 g tvaroh
- 200 g cukor
- škorica
- 10 g soľ