Sladké aj slané pirôžky

Pri jednej návšteve v Teleráne som piekla aj tieto sladké a slané pirohy. Neviem Vám povedať, ktoré boli lepšie, ale zmizli hneď ako sa vypli kamery. Nebojte sa sladké cesto kombinovať so slanou plnkou. Vznikla tak veľmi zaujímavá kombinácia a určite ho použijem aj na iné slané koláče.

Postup

  • Pred pečením si nakŕmte kvások a nechajte zdvojnásobiť objem, (alebo pri verzii z droždia si ho urobte zmiešaním časti mlieka, droždia a lyžičky cukru. Nechajte 15 min. postáť a použite ďalej do cesta)

    Z kvásku a ostatných surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto. Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hodín (čas je orientačný, v zime to môže byť aj dlhšie, v lete kratšie)

    Pripravte si plnku. Cibule ošúpte, nakrájajte a uduste do mäkka na masti. Pridajte slaninku a osmažte do chrumkava. Pridajte kapustu a scedené hríby a duste asi 30-40 min. do mäkka. ak treba podlejte vodou z hríbov. Mäso a duste pokiaľ nebude celkom hotové. Osoľte, okoreňte a nechajte vychladnúť.
    Ak chcete robiť sladkú plnku, Jablká zbavte jaderníka a stopky a nakrájajte na drobno. Cukor nechajte krátko skaramelizovať a pridajte maslo. dobre premiešajte a pridajte nakrájané jablká. Duste do mäkka. Nakoniec pridajte škoricu, soľ a orechy a premiešajte. Nechajte vychladnúť. Po vychladnutí zmiešajte s tvarohom.

    Nakysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku, rozvaľkajte a nakrájajte na diely, z ktorých budete tvarovať pirôžky. Ja som ich robila veľké, ale môžete urobiť aj menšiu verziu.
    Na každý diel dajte hojne plnky a uzatvorte.
    Nechajte finálne nakysnúť pri verzii z droždia asi 20 min., pri verzii z kvásku asi 3-4 hodiny (v lete kratšie)
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St. asi 25 min.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Sladké aj slané pirôžky?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 150 g LM, alebo ražného kvásku (alebo 40 g droždia)
  • 1000 g Manitoba
  • 700 g mlieko
  • 100 g zemiakové vločky
  • 100 g cukor
  • 30 g soľ
  • 20 g cukor
  • 150 g maslo (alebo bravčová masť)
  • 2 vajcia

Slaná plnka

  • 1000 g mleté mäso (aké si zvolíte je na Vás, najlepšie kombinácia bravčové+hovädzie, alebo hydinové)
  • 6 veľkých cibúľ
  • 300 g slaninka
  • 500 g kyslá kapusta
  • 200 g sušené hríby
  • 2 PL bravčová masť alebo olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá paprika

Sladká plnka

  • 10 jabĺk
  • 200 g maslo
  • 300 g mleté orechy
  • 500 g tvaroh
  • 200 g cukor
  • škorica
  • 10 g soľ