Postup
-
1. Ak robíte verziu z droždia, pripravte si z časti mlieka z receptu, droždia a lyžičky cukru kvások, ktorý nechajte 15 min. nakysnúť a použite ďalej do cesta.
2. Zo surovín na cesto vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. V kváskovej verzii to môže trvať 6-10 hodín, v drožďovej verzii asi 1,5 - 2 hodiny. Čas záleží od ročného obdobia a okolitej teploty.
3. Nakysnuté cesto rozdeľte na 2 časti, poprekladajte, utiahnite a dajte do malej ošatky finálne nakysnúť pri kváskovej verzii 2-4 hodiny, pri verzii z droždia 20 min.
4. Nakysnuté bochníčky vyklopte na papier na pečenie. rozstrihnite s kraja do stredu na štvrtiny tak, aby zostali v strede asi 8 cm spojené. Následne nastrihnite každú časť horizontálne asi v 1/3. V strede urobte prstom alebo malým pohárikom dierku.
5. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35-45 minút do zlatohneda, záleží podľa výkonu Vašej rúry.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM (alebo 30 g droždia)
- 100 g polohrubá múka
- 500 g Manitoba
- 100 g špaldová hladká múka
- 2 vajcia
- 150 g cukru
- 100 g oleja
- 250 g mlieka
- 2 kopcom lyžice tekvicového pyré (očistená, nakrájaná, poliata olivovým olejom upečená rozmixovaná tekvica)
- vanilkový cukor
- štipka soli