Postup:
-
Rozkvas:
Suroviny na rozkvas zmiešate a necháte nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré rozdeľte na 4 časti. 3 časti zafarbite každú inak pridaním kakaa, cara a aktívneho uhlia. Ku kakaovej časti a časti s carom pridajte trochu vody, ak je cesto príliš tuhé.
Nechajte nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo v lete asi 6 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
Po nakysnutí každú časť samostatne vyvaľkajte. Začnite najtmavšou, po vyvaľkaní natrite mašlovačkou vodou, aby sa jednotlivé vrstvy spojili, a položte na ňu ďalšiu vyvaľkanú časť. Takto pokračujte so všetkými 4. Poslednú nenatierajte. Všetky spojené časti vyvaľkajte ešte spolu na šírku podľa formy, ktorú chcete použiť.
Stočte do rolády a vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Nechajte finálne nakysnúť asi 2-3 hodiny.
Pečte pri teplote 180 St.C. 45 minút.
Pečte na 180 st.C. asi 40-50 minút podľa veľkosti formy .
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g LM
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 650 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka (bielka na potretie)
- 250 g šľahačková smotana
- 125 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- štipka soli