Bohatý slaný koláč s bryndzou

Najlepšia bryndza je v máji a preto som si neodpustila jeden úžasný recept na koláč, ktorý si každý zamiluje. Je tak šťavnatý s dokonale prepojenými chuťami, že bude chutiť každému či už ako pohostenie pre návštevu, alebo letná večera na terase.

 

Bryndza a syr dodajú koláču plnú chuť, ktorú dopĺňa cibuľa a slanina. Keďže som použila na pečenie v mojej rúre Bosch funkciu Gril s cirkuláciou vzduchu, slaninka je krásne prepečená a chutí ako skutočná lahôdka.

Postup:

  • Verzia z kvásku:
    1. Zmiešajte múku a vodu. Nechajte prebehnúť autolýzu dve hodiny
    2. K autolyzovanému cestu pridajte rozkvas a nechajte prebehnúť fermentolýzu hodinu.
    3. Pridajte soľ a olej a vymieste cesto.
    4. Cesto premiestnite do uzatvárateľnej nádoby, a vložte na noc do chladničky.
    5. Ráno vyberte a plech s rozmerom asi 45x35 cm potrieme olejom, a vysypte múkou.
    6. Cesto premiestnime na plech, roztiahneme dlaňami po celej ploche a necháme nakysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote na dvojnásobok, alebo dáme na 12-15 hodín kysnúť do chladničky.
    7. Nakysnuté cesto postriekame olivovým olejom, a dlaňou rozotrieme po celej ploche. Prstami oboch rúk porobíme jamky po celej ploche, do ktorých naukladáme suroviny, ktoré ste si zvolili.
    8. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. asi 45 minút.

    Verzia z droždia:
    1. Zmiešajte suroviny na rozkvas.
    2. Pridajte zvyšnú múku a ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto.
    3. Misku prikryte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 2 hodiny.
    4. Plech s rozmerom asi 45x35 cm potrieme olejom a vysypte múkou.
    5. Cesto premiestnime na plech, roztiahneme dlaňami po celej ploche a necháme nakysnúť asi 15-20 minút pri izbovej teplote na dvojnásobok.
    6. Nakysnuté cesto postriekame olivovým olejom, posypeme bylinkami a soľou a dlaňou rozotrieme po celej ploche. Prstami oboch rúk porobíme jamky po celej ploche, do ktorých naukladáme olivy, paradajky, prípadne iné suroviny, ktoré ste si zvolili.
    7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. asi 30 minút.
    8. Po vybratí z rúry môžeme hneď potrieť olivovým olejom.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Bohatý slaný koláč s bryndzou?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g kvásku (alebo 40 g droždia)
  • 150 g vody
  • 150 g múky

Cesto:

  • Celý nakysnutý rozkvas
  • 600 g Manitoba, alebo pšeničná hladká chlebová múka
  • 450 g voda
  • 70 g olej
  • 1 čl slad
  • 1,5 čl Soľ

Plnka na vrch

  • 1 ks biela cibuľa
  • 1 ks červená cibuľa
  • 1 ks červená paprika
  • 300 g prerastená slaninka
  • 250 g bryndza
  • 150 g feta syr
  • Nakladané červené a zelené papričky plnené syrom (kúpite napríklad v Kaufland plnené syrom)
  • Olivový olej
  • Hrubozrnná morská soľ