Slávnostná palacinková torta

Môžete ju robiť kváskovú aj nekváskovú.

Je plnená mascarpone krémom a s kvalitným džemom.

Postup:

  • Na mascarpone krém budete potrebovať:

    600 ml smotany (30% tuku)
    500 g mascarpone
    100 g práškový cukor
    vanilkový cukor

    Postup:

    Smotanu premiešajte s vanilkovým a práškovým cukrom a mascarpone a vyšľahajte mixérom do tuhého krému. Trvá to asi 4 minúty.

    Bežné palacinky

    800 ml mlieko
    400 g múka hladká
    2 vajcia
    2 vanilkové cukre
    Štipka soli

    Suroviny vymiešať na hladké cestíčko.

    Kváskové palacinky:

    Rozkvas: 225 g hladká pšeničná múka, 225 g kvások (použila som LM, ktoré som rozmixovala vo vode. Ak použijete ražný, uberte zhruba 40 g vody). 225 g voda

    Zarobiť a nechať zdvojnásobiť objem.

    Do rozkvasu metličkou primiešať:

    3 vajcia
    500 ml. mlieka
    2 lyžice cukru
    štipka soli
    80 g. roztopené vychladnuté maslo
    250 g kyslá smotana
    160 g múky

    Palacinkové cesto nechajte ešte 4-6 hodín nakysnúť pri izbovej teplote, alebo cez noc v chladničke a potom 2 hodine vonku. V chladničke vydrží aj dva dni.

    Z tejto dávky som urobila 15 veľkých palaciniek.

    Palacinky vysmážajte v oleji a následne ich vrstvite na seba striedavo potierajte krémom z mascarpone a džemom. Na vrchu potrieť krémom, a ozdobiť ovocím.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Slávnostná palacinková torta?
Kliknutím vyberte

Mascarpone krém

  • 600 ml smotany (30% tuku)
  • 500 g mascarpone
  • 100 g práškový cukor
  • vanlkový cukor

Bežné palacinky

  • 800 ml mlieko
  • 400 g múka hladká
  • 2 vajcia
  • 2 vanilkové cukre
  • Štipka soli
  • Suroviny vymiešať na hladké cestíčko.

Kváskové palacinky:

  • Rozkvas: 225 g hladká pšeničná múka, 225 g kvások (použila som LM, ktoré som rozmixovala vo vode. Ak použijete ražný, uberte zhruba 40 g vody). 225 g voda
  • 3 vajcia
  • 500 ml. mlieka
  • 2 lyžice cukru
  • štipka soli
  • 80 g. roztopené vychladnuté maslo
  • 250 g kyslá smotana
  • 160 g múky