Postup
-
Múku rozkvasom, cukrom, mliekom, citrónovou kôrou a krátko premiesime. Pridáme masť a žĺtky a pomocou hnetača vymiesime hladké cesto, kompaktné cesto ktoré sa odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Pri verzii z kvásku to môže trvať 6-10 hodín (podľa sily kvásku a okolitej teploty, alebo 2 hodiny pri verzii z droždia.
Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 13 dielov. 9 menších a 4 väčšie. Urobíme bochníčky a necháme krátko oddychovať.
9 menších častí roztlačíme a do stredu dáme za lyžičku slivkového lekváru a urobíme batôžtek, spoje postláčame a otočíme spojom nadol aby lekvár počas pečenia nevytiekol a 8 z nich uložíme do kruhu.
4 väčšie rozvaľkáte na kruhy. Dva a dva medzi sebou zlepíte náplňou, ktorú ste si zvolili. Ja som použila hustý slivkový lekvár. Každý zo zlepených kruhov narežete na 8 častí, ktoré ukladajte okolo vytvarovaných buchiet uložených do kruhu z vnútornej strany do stredu ako vidíte na obrázku. do stredu uložíte poslednú naplnenú buchtu.
Necháme 2-3 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.) Pri verzii z droždia to trvá asi 15-20 min.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút do zlatohneda.
Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet roztopeným maslom a necháme trochu vychladnúť na mriežke
Po vychladnutí posypeme buchty práškovým cukrom.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
rozkvas
- 150 g LM (alebo 40 g droždia)
- 200 g Manitoba (alebo hladká múka)
- 200 g mlieko (v letných horúčavách voda)
Cesto
- Rozkvas
- 600 g Manitoba (alebo hladká múka)
- 150 g kryštálový cukor
- 220 g vlažné mlieko
- 150 g bravčovej masti
- 6 žĺtkov
- kôra z jedného citróna
- štipka soli
Plnka
- 800 g hustý slivkový lekvár
Na potretie
- 50 g roztopeného masla
Na posypanie
- Práškový cukor