Slávnostné buchty

Slávnostné buchty. Urobíte si ich podľa receptu u mňa na blogu na Buchty ako od babičky . Alebo môžete použiť aj niektoré z univerzalnych ciest. Je to len na vás. Ja som použila trochu zmenený recept ktorý  Vám tu pridávam. Tvarovanie je veľmi jednoduché a určite sa bude páčiť každému,komu ich upečiete, takže budú nielen veľmi chutné, ale aj krásne.

Postup

  • Múku rozkvasom, cukrom, mliekom, citrónovou kôrou a krátko premiesime. Pridáme masť a žĺtky a pomocou hnetača vymiesime hladké cesto, kompaktné cesto ktoré sa odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.

    Pri verzii z kvásku to môže trvať 6-10 hodín (podľa sily kvásku a okolitej teploty, alebo 2 hodiny pri verzii z droždia.

    Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 13 dielov.  9 menších a 4 väčšie. Urobíme bochníčky a necháme krátko oddychovať.

    9 menších častí roztlačíme a do stredu dáme za lyžičku slivkového lekváru a urobíme batôžtek, spoje postláčame a otočíme spojom nadol aby lekvár počas pečenia nevytiekol a 8 z nich uložíme do kruhu.

    4 väčšie rozvaľkáte na kruhy. Dva a dva medzi sebou zlepíte  náplňou, ktorú ste si zvolili. Ja som použila hustý slivkový lekvár. Každý zo  zlepených kruhov narežete na 8 častí, ktoré ukladajte okolo vytvarovaných buchiet uložených do kruhu  z vnútornej strany do stredu ako vidíte na obrázku. do stredu uložíte poslednú naplnenú buchtu.

    Necháme 2-3 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.) Pri verzii z droždia to trvá asi 15-20 min.

    Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút do zlatohneda.

    Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet roztopeným maslom a necháme trochu vychladnúť na mriežke

    Po vychladnutí posypeme buchty práškovým cukrom.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Slávnostné buchty?
Kliknutím vyberte

rozkvas

  • 150 g LM (alebo 40 g droždia)
  • 200 g Manitoba (alebo hladká múka)
  • 200 g mlieko (v letných horúčavách voda)

Cesto

  • Rozkvas
  • 600 g Manitoba (alebo hladká múka)
  • 150 g kryštálový cukor
  • 220 g vlažné mlieko
  • 150 g bravčovej masti
  • 6 žĺtkov
  • kôra z jedného citróna
  • štipka soli

Plnka

  • 800 g hustý slivkový lekvár

Na potretie

  • 50 g roztopeného masla

Na posypanie

  • Práškový cukor