Postup
-
Múku premiešame s kváskom , cukrom, mliekom, citrónovou kôrou, pridáme masť a žĺtky
Pomocou hnetača vymiesime hladké cesto, ktoré drží pokope a odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu. pri verzii z droždia to môže trvať 2 hodiny, pri verzii z kvásku 6-10 hodín. Záleží od okolitej teploty a sily kvásku.
Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 7-10 mm.
Cesto rozkrájame na 12-15 rovnakých častí asi po 80 g. (ak chceme väčšie buchty). Mne vyšlo 24 buchiet do tohto a ešte jedného malého pekáča.
Do stredu každého kúsku cesta dáme za kopcom lyžičku plnky a urobíme batôžtek, spoje postláčame a otočíme spojom nadol aby lekvár počas pečenia nevytiekol do vymastenej a múkou vysypanej ohňovzdornej formy a po bokoch jednotlivé buchty potierame roztopeným maslom. Ukladáme ich jednu vedľa druhej.
Necháme 2-4 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.) Pri verzii z droždia asi 20 min.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 4045 minút do zlatohneda.
Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet mliekom a necháme trochu vychladnúť na mriežke
Po vychladnutí posypeme buchty práškovým cukrom.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 150 g LM, ražného kvásku, alebo 40 g droždia)
- 900 g špaldová hladká múka (alebo pešničná hladká múka)
- 240 g tekvicové pyré z hokaido tekvice (upečená a rozmixovaná tekvica)
- 400 g mlieko
- 150 - 200 g kryštálový cukor
- 160 g bravčová masť
- 4 žĺtky
- kôra z jedného citróna
- štipka soli
Plnka
- 600 g slivkový lekvár
- 400-600 g mletý mak
- 100 ml rum
- (kto má rád, v rume namočí vopred hrozienka)