Zdielať recept

Slniečkové makovo-lekvárové buchty

Tieto Slniečkové buchty a lekvárom a makom sú tak jemné, že sa rozplývajú na jazyku. A majú nádhernú jesennú farbu vďaka tekvici. Tá im dala naozaj neprekonateľnú podobu a chuť.

Postup

  • Múku premiešame s kváskom , cukrom, mliekom, citrónovou kôrou, pridáme masť a žĺtky

    Pomocou hnetača vymiesime hladké cesto, ktoré drží pokope a odlepuje sa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté igelitovým sáčkom v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu. pri verzii z droždia to môže trvať 2 hodiny, pri verzii z kvásku 6-10 hodín. Záleží od okolitej teploty a sily kvásku.

    Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 7-10 mm.

    Cesto rozkrájame na 12-15 rovnakých častí asi po 80 g. (ak chceme väčšie buchty). Mne vyšlo 24 buchiet do tohto a ešte jedného malého pekáča.

    Do stredu každého kúsku cesta dáme za kopcom lyžičku plnky a urobíme batôžtek, spoje postláčame a otočíme spojom nadol aby lekvár počas pečenia nevytiekol do vymastenej a múkou vysypanej ohňovzdornej formy a po bokoch jednotlivé buchty potierame roztopeným maslom. Ukladáme ich jednu vedľa druhej.

    Necháme 2-4 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.) Pri verzii z droždia asi 20 min.

    Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 4045 minút do zlatohneda.

    Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet mliekom a necháme trochu vychladnúť na mriežke

    Po vychladnutí posypeme buchty práškovým cukrom.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Slniečkové makovo-lekvárové buchty?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 150 g LM, ražného kvásku, alebo 40 g droždia)
  • 900 g špaldová hladká múka (alebo pešničná hladká múka)
  • 240 g tekvicové pyré z hokaido tekvice (upečená a rozmixovaná tekvica)
  • 400 g mlieko
  • 150 - 200 g kryštálový cukor
  • 160 g bravčová masť
  • 4 žĺtky
  • kôra z jedného citróna
  • štipka soli

Plnka

  • 600 g slivkový lekvár
  • 400-600 g mletý mak
  • 100 ml rum
  • (kto má rád, v rume namočí vopred hrozienka)