Postup
-
Vymieste cesto ktoré sa pekne odliepa od dna misy a je pekne hladké na povrchu a elastické. Ak cesto sledujete vidíte ako sa mení. Ku koncu miesenia začína byť oveľa pevnejšie. Trvať to môže aj 20 minút.
Cesto necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hod. (Cas je len orientačný. Závisí od okolitej teploty a sily kvásku.) Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte kolieska s priemerom asi 7 cm. Vždy 5 koliesok uložte jedno na druhé tak, že sa vrchné so spodným vždy prekryje o polovičku. kolieska zrolujte ako roládku, ktorú v strede prerežete a postavíte na prerezanú časť. Lupienky napravíte a krajný lepšie zatlačíte a spojíte, aby sa ružička neotvárala.
Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny ak robíte kváskové a 20 min. Ak robíte z droždia.
Nakusnuté vysmážajte v rozpálenom oleji.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas
- 50 g pšeničná hladká múka Manitoba alebo T650
- 50 g LM, alebo ražného kvásku (alebo 20 g droždia)
- 50 g vody
Cesto
- Celý rozkvas
- 550 g Manitoby, alebo hladkej pšeničnej T650 múky
- 2 žĺtky
- 80 g hnedého cukru
- 2 PL rum
- 2 g soľ
- 300 g mlieko
- vanilkový cukor
- kôra z jedného citróna
- 60 g bravčovej masti, alebo masla