Smažené ružičky

Postup

  • Vymieste cesto ktoré sa pekne odliepa od dna misy a je pekne hladké na povrchu a elastické. Ak cesto sledujete vidíte ako sa mení. Ku koncu miesenia začína byť oveľa pevnejšie. Trvať to môže aj 20 minút.

    Cesto necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hod. (Cas je len orientačný. Závisí od okolitej teploty a sily kvásku.) Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.

    Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte kolieska s priemerom asi 7 cm. Vždy 5 koliesok uložte jedno na druhé tak, že sa vrchné so spodným vždy prekryje o polovičku. kolieska zrolujte ako roládku, ktorú v strede prerežete a postavíte na prerezanú časť. Lupienky napravíte a krajný lepšie zatlačíte a spojíte, aby sa ružička neotvárala.

    Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny ak robíte kváskové a 20 min. Ak robíte z droždia.

    Nakusnuté vysmážajte v rozpálenom oleji.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Smažené ružičky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas

  • 50 g pšeničná hladká múka Manitoba alebo T650
  • 50 g LM, alebo ražného kvásku (alebo 20 g droždia)
  • 50 g vody

Cesto

  • Celý rozkvas
  • 55 g Manitoby, alebo hladkej pšeničnej T650 múky
  • 2 žĺtky
  • 80 g hnedého cukru
  • 2 PL rum
  • 2 g soľ
  • 300 g mlieko
  • vanilkový cukor
  • kôra z jedného citróna
  • 60 g bravčovej masti, alebo masla