Špaldová Focaccia (fokača)

Tentokrát som túto taliansku tradičnú placku urobila hydratovanejšiu s použitím múk Antico Molino Rosso a ochutila som ju okrem olív a paradajok aj sušenými zaváranými paradajkami a paprikami. No a samozrejme nemôžete vynechať stredomorské bylinky ako rozmarín, alebo oregano.

Postup:

  • Kvásková verzia:
    1. Zmiešajte 350 g Manitoby s vodou. Nechajte prebehnúť autolýzu 1,5 hodiny.

    2. Pridajte 60 g Špaldovej celozrnnej múky, 190 g Špaldovej hladkej múky a pivo. Pokračujte s autolýzou ešte 30 minút.

    3. K autolyzovanému cestu pridajte kvások a nechajte prebehnúť fermentolýzu hodinu.

    4. Pridajte soľ a olej a vymieste jemné nelepivé cesto.

    5.Pripravte si plech s rozmerom asi 45x35 cm, ktorý potrieme olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie.

    6. Cesto premiestnime na plech, roztiahneme dlaňami po celej ploche a necháme nakysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote na dvojnásobok, alebo dáme na 12-15 hodín kysnúť do chladničky.

    7. Nakysnuté cesto postriekame olivovým olejom, posypeme bylinkami a soľou a dlaňou rozotrieme po celej ploche. Prstami oboch rúk porobíme jamky po celej ploche, do ktorých naukladáme olivy, paradajky, prípadne iné suroviny, ktoré ste si zvolili.

    8. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. asi 30 minút.

    9. Po vybratí z rúry môžeme hneď potrieť olivovým olejom.

    Verzia z droždia:
    1. Zmiešajte 150 g piva, 300 g vody a 350 g Manitoby a nechajte zakryté odpočívať prebehnúť 1,5 autolýzu.

    2. Pridajte 60 g Špaldovej celozrnnej múky a 190 g špaldovej hladkej múky a nechajte ešte pol hodinu autolyzovať.

    3. V miske zmiešajte 100 g vlažnej vody a droždie.

    4. Rozrobené droždie pridajte k autolyzovanému cestu a vypracujte hladké cesto.

    5. Pripravte si plech s rozmerom asi 45x35 cm potrieme olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie.

    6. Cesto premiestnime na plech, roztiahneme dlaňami po celej ploche a necháme nakysnúť asi 15-20 minút pri izbovej teplote na dvojnásobok.

    7. Nakysnuté cesto postriekame olivovým olejom, posypeme bylinkami a soľou a dlaňou rozotrieme po celej ploche. Prstami oboch rúk porobíme jamky po celej ploche, do ktorých naukladáme olivy, paradajky, prípadne iné suroviny, ktoré ste si zvolili.

    8. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. asi 30 minút.

    9. Po vybratí z rúry môžeme hneď potrieť olivovým olejom.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Špaldová Focaccia (fokača)?
Kliknutím vyberte

Cesto - kvásková verzia:

  • 150 g kvások
  • 350 g Manitoba, alebo pšeničná hladká chlebová múka
  • 60 g Špaldová celozrnná múka
  • 250 g Špaldová hladká múka
  • 150 g pivo
  • 400 g voda
  • 70 g olej
  • 1 čl slad
  • 1,5 čl Soľ

Na vrch - kvásková verzia:

  • Olivy
  • Paradajky
  • Papriky
  • Zavárané paradajky v olivovom oleji aj s olejom
  • Tymian
  • Rozmarín
  • Olivový olej
  • Hrubozrnná morská soľ

Cesto - verzia z droždia:

  • 30 g droždia
  • 350 g Manitoba, alebo pšeničná hladká chlebová múka
  • 60 g Špaldová celozrnná múka
  • 190 g Špaldová hladká múka
  • 150 g pivo
  • 400 g voda
  • 70 g olej
  • 1 čl slad
  • 1,5 čl Soľ

Na vrch - verzia z droždia:

  • Olivy
  • Paradajky
  • Tymian
  • Rozmarín
  • Olivový olej
  • Voda
  • Hrubozrnná morská soľ