Špaldová maslová Vianočka

Táto Vianočka je naozaj výnimočná. Taká slávnostná.  Je s čokoládou, jemnučká ako páperko, jemne maslová a ochutená jemnou čokoládou. Ak máte chuť, môžete si do nej pridať aj hrozienka.

Postup

  • Kvások nakŕmime a necháme nakysnúť pri izbovej teplote zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
    Ak robíte verziu z droždia, z časti tekutiny z receptu a 20 g droždia pripravte kvások a nechajte ho nakysnúť asi 20 min.
    Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
    Ak robíte verziu z droždia, bude to trvať asi 2 hodiny.
    Cesto rozdelíme na časti a upletieme
    Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
    Pri verzii z droždia asi 20 min.
    Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
    Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Špaldová maslová Vianočka?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 150 g LM (alebo 30 g droždia)
  • 490 g mlieko
  • 750 g Špaldová hladká múka
  • 150 g cukor
  • 120 g maslo
  • 100-150 g nasekaná čokoláda
  • 2 žĺtka
  • štipka soli