Postup
-
Kvások nakŕmime a necháme nakysnúť pri izbovej teplote zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Ak robíte verziu z droždia, z časti tekutiny z receptu a 20 g droždia pripravte kvások a nechajte ho nakysnúť asi 20 min.
Z kvásku a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
Ak robíte verziu z droždia, bude to trvať asi 2 hodiny.
Cesto rozdelíme na časti a upletieme
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
Pri verzii z droždia asi 20 min.
Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM (alebo 30 g droždia)
- 490 g mlieko
- 750 g Špaldová hladká múka
- 150 g cukor
- 120 g maslo
- 100-150 g nasekaná čokoláda
- 2 žĺtka
- štipka soli