Zdielať recept

Špaldový mliečny chlebík

Postup:

  • 1. Zmiešajte tekutinu so špaldovou a celozrnnou Kamutovou múkou (ak nepoužijete Auroru, ale inú pšeničnú hladkú múku, primiešajte ju už v tomto kroku) a nechajte pol hodinu prebehnúť autolýzu

    2. Pridajte kvások, ručne zamieste do cesta a nechajte hodinu prebehnúť fermentolýzu.

    3. Primiešajte prastarú múku Aurora, (ak použijete inú pšeničnú múku, primiešajte ju už v kroku 1 ) soľ, cukor, slad, maslo a a vymieste kompaktné cesto., pokiaľ sa neodliepa od stien a dna misy. Trvá to 5-10 minút. Lepšie je miesiť ručne.

    4. Počas nasledujúcich 2-3 hodín cesto prekladajte. V zime to môže trvať až 5 hodín.

    5. Cesto stočte do ošatky.

    6. Nechajte ďalej finálne nakysnúť o 1/3 - dvojnásobok v chladničke pri teplote 7 St. C. asi 12 hodín

    7. Pečte vo vopred vyhriatej rúre 15 min. so záparou na 250 St.C, potom znížte teplotu a pečte 30 min. na 200 St.C. bez zápary.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Špaldový mliečny chlebík?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 350 g špaldová hladká múka
  • 70 g Kamutová celozrnná múka (alebo iná celozrnná)
  • 70 g prastará múka Aurora (alebo iná hladká pšeničná múka)
  • 50 g ražný kvások (alebo LM)
  • 150 g kefír
  • 200 g voda
  • 30 g roztopené vychladnuté maslo
  • 1 čl soľ
  • 1/2 čl cukor
  • 1 čl slad