Postup:
-
1. Zmiešajte tekutinu so špaldovou a celozrnnou Kamutovou múkou (ak nepoužijete Auroru, ale inú pšeničnú hladkú múku, primiešajte ju už v tomto kroku) a nechajte pol hodinu prebehnúť autolýzu
2. Pridajte kvások, ručne zamieste do cesta a nechajte hodinu prebehnúť fermentolýzu.
3. Primiešajte prastarú múku Aurora, (ak použijete inú pšeničnú múku, primiešajte ju už v kroku 1 ) soľ, cukor, slad, maslo a a vymieste kompaktné cesto., pokiaľ sa neodliepa od stien a dna misy. Trvá to 5-10 minút. Lepšie je miesiť ručne.
4. Počas nasledujúcich 2-3 hodín cesto prekladajte. V zime to môže trvať až 5 hodín.
5. Cesto stočte do ošatky.
6. Nechajte ďalej finálne nakysnúť o 1/3 - dvojnásobok v chladničke pri teplote 7 St. C. asi 12 hodín
7. Pečte vo vopred vyhriatej rúre 15 min. so záparou na 250 St.C, potom znížte teplotu a pečte 30 min. na 200 St.C. bez zápary.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 350 g špaldová hladká múka
- 70 g Kamutová celozrnná múka (alebo iná celozrnná)
- 70 g prastará múka Aurora (alebo iná hladká pšeničná múka)
- 50 g ražný kvások (alebo LM)
- 150 g kefír
- 200 g voda
- 30 g roztopené vychladnuté maslo
- 1 čl soľ
- 1/2 čl cukor
- 1 čl slad