Postup:
-
1. Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
2. Cesto rozdelíme na dve časti a každú časť na 5 prameňov a upletieme dve vianočky podľa postupu nižšie:
https://www.instagram.com/p/B78eXnQJGrP/?utm_source=ig_web_copy_link
3. Dve upletené časti vytvarujte do srdiečka.
4. Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
5. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
6. Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g LM
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
- Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 650 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka (bielka na potretie)
- 250 g šľahačková smotana
- 125 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- štipka soli