Šťavnatá maková bábovka s višňami

Veľmi mám rada spojenie maku a niečoho šťavnatého sviežeho. Táto bábovka je jemná a zároveň výrazná chuťou sladko-trpkých višní. Je výnimočná svoju šťavnatosťou, jednoducho dokonalá na jesenný čaj o piatej, alebo ako prekvapenie pre milých hostí. Urobte si ju raz a určite sa stane súčasťou Vašich domácich dobrôt navždy. Nižšie nájdete kváskovú i nekváskovú verziu.

Postup:

  • Kvásková verzia:
    1. Z rozkvasu a surovín na cesto okrem masla vypracujeme tekuté cesto. Nakoniec pridáme maslo a krátko pomiešame.
    2. Cesto necháme nakysnúť aby zdvojnásobilo objem. Po nakysnutí do neho primiešame višne bez šťavy z kompótu. Nalejeme do bábovkovej formy a necháme ďalej finálne kysnúť asi 3 hodiny.
    3. Pečieme 50-60 min. na 180 st. C.

    Nekvásková verzia:
    1. Zo surovín na cesto okrem masla vypracujeme tekuté cesto. Nakoniec pridáme maslo a krátko pomiešame.
    2. K cestu primiešame odkvapkaný kompót.
    3. Nalejeme do bábovkovej formy a necháme ďalej finálne kysnúť asi 3 hodiny.
    4. Pečieme 50-60 min. na 180 st. C.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Šťavnatá maková bábovka s višňami?
Kliknutím vyberte

Kvásková verzia - rozkvas:

  • 100 g vody
  • 100 g pšeničnej hladkej múky
  • 100 g LM, alebo lyžicu ražného kvásku

Kvásková verzia - cesto:

  • 250 g mletý mak
  • 150 g polohrubá múka
  • 150 g hladká pšeničná múka
  • 150 g cukru
  • 150 g mlieko
  • 100 g višňová šťava z kompótu
  • 100 g rozpustené vychladnuté maslo
  • 1 dcl rum (alebo zameniť za šťavu z višňového kompótu)
  • citrónová kôra
  • 1 vanilk. cukor
  • 3 vajcia
  • 1 lyžica oleja

Po nakysnutí do cesta:

  • 1 ks 7 dcl višňový kompót

Nekvásková verzia - cesto:

  • 250 g mletý mak
  • 150 g polohrubá múka
  • 250 g hladká pšeničná múka
  • 150 g cukru
  • 250 g mlieko
  • 100 g višňová šťava z kompótu
  • 100 g rozpustené vychladnuté maslo
  • 1 dcl rum (alebo zameniť za šťavu z višňového kompótu)
  • citrónová kôra
  • 1 vanilk. cukor
  • 3 vajcia
  • 1 lyžica oleja

Po nakysnutí do cesta:

  • 1 ks 7 dcl višňový kompót