Postup:
-
Plnka Maková:
400 g mletého maku + 150 g cukru zaliať vriacim mliekom tak aby mlieko pokrývalo všetok mak (nie viac, aby nebola plnka riedka) povariť krátko za stáleho miešania a nechať vychladnúť
Plnka Orechová:
400 g mletých orechov + 150 g cukru zaliať vriacim mliekom tak, aby mlieko pokrývalo všetky mleté orechy (nie viac, aby nebola plnka riedka) povariť krátko za stáleho miešania a nechať vychladnúť
Plnka tvarohová
Všetky suroviny zmiešať dokopy.
Na obrázku je Vianočka plnená len dvomi plnkami. je na Vás akú variantu si zvolíte.
Postup:
Pred prípravou si pripravte rozkvas. Ak chcete robiť verziu z droždia, použite namiesto kvásku LM 40 g droždia, a 15 min. pred miesením zamieste rozkvas. Ak robíte verziu z kvásku, rozkvas si zamieste asi 8-10 hod. pred miesením. V letných mesiacoch sa čas skracuje. Čas je len orientačný, závisí od teploty v miestnosti a sily kvásku.
1. Vymiesiť hladké cesto, nechať nakysnúť zhruba 8 hodín, než zdvojnásobí objem. Pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Čas je znovu orientačný.
2. Vykvasené cesto rozdeliť na 6 častí po zhruba 300 g (alebo 8 po 220 g)
3. Vygúľať pramene asi 40 cm dlhé, nechať ich oddýchnuť 10 minút a dovaľkať ich na dĺžku 60 cm. Pri 8 pramenoch na 70 cm)
4. Pramene rozvaľkať po šírke na 8 cm, 3 naplniť orechovou plnkou a 3 makovou, (alebo 2 orechovou, 2 makovou a dva tvarohovou) dobre stlačiť spoje a upliesť vianočku. Ak pletiete z 8 prameňov, naplňte plnkami podľa vlastnej predstavy
5. 2-3 hodiny nechať finálne nakysnúť. Pri verzii z droždia len 15-20 min.
6. Tesne pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať makom
7. Pečieme na 180 st. vo vopred vyhriatej rúre 35 minút, potom zakryť alobalom a piecť ďalších 15 minút.Vianočka je veľká takmer 3 kg (je to aj vzhľadom k náplni), kto chce menšiu, urobte z polovičnej dávky
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 150 g LM (alebo 40 g droždia)
- 150 g hladká pšeničná múka 00
- 150 g vody
- Rozmiešať LM vo vode pridať múku, dobre zapracovať a nechať nakysnúť než zdvojnásobí objem – zhruba 6-8 hodín. Použiť ďalej do cesta.
- Ak robíte verziu z droždia, zmiešať suroviny a nechať nakysnúť asi 15-20 min.
Cesto:
- pripravený rozkvas
- 170 g šľahačková smotana (alebo 350 g mlieko a vodu vynechajte)
- 180 g voda
- 740 g hladká pšeničná múka 00
- 110 g maslo
- 150 g cukor
- 2 žĺtka
Plnka Maková:
- 400 g mletého maku
- 150 g cukru
- mlieko
Plnka Orechová:
- 400 g mletých orechov
- 150 g cukru
- mlieko
Tvarohová plnka
- 500 g tvarohu
- 2 žĺtka
- 2 kopcom PL detskej krupice (alebo 2 vanilkové pudingy prášok)
- 150 g cukro
- citrónová kôra