Zdielať recept

Štedrá Vianočka

Postup:

  • Plnka Maková:

    400 g mletého maku + 150 g cukru zaliať vriacim mliekom tak aby mlieko pokrývalo všetok mak (nie viac, aby nebola plnka riedka) povariť krátko za stáleho miešania a nechať vychladnúť

    Plnka Orechová:

    400 g mletých orechov + 150 g cukru zaliať vriacim mliekom tak, aby mlieko pokrývalo všetky mleté orechy (nie viac, aby nebola plnka riedka) povariť krátko za stáleho miešania a nechať vychladnúť

    Plnka tvarohová

    Všetky suroviny zmiešať dokopy.

    Na obrázku je Vianočka plnená len dvomi plnkami. je na Vás akú variantu si zvolíte.

    Postup:

    Pred prípravou si pripravte rozkvas. Ak chcete robiť verziu z droždia, použite namiesto kvásku LM 40 g droždia, a 15 min. pred miesením zamieste rozkvas. Ak robíte verziu z kvásku, rozkvas si zamieste asi 8-10 hod. pred miesením. V letných mesiacoch sa čas skracuje. Čas je len orientačný, závisí od teploty v miestnosti a sily kvásku.

    1. Vymiesiť hladké cesto, nechať nakysnúť zhruba 8 hodín, než zdvojnásobí objem. Pri verzii z droždia asi 2 hodiny. Čas je znovu orientačný.
    2. Vykvasené cesto rozdeliť na 6 častí po zhruba 300 g (alebo 8 po 220 g)
    3. Vygúľať pramene asi 40 cm dlhé, nechať ich oddýchnuť 10 minút a dovaľkať ich na dĺžku 60 cm. Pri 8 pramenoch na 70 cm)
    4. Pramene rozvaľkať po šírke na 8 cm, 3 naplniť orechovou plnkou a 3 makovou, (alebo 2 orechovou, 2 makovou a dva tvarohovou) dobre stlačiť spoje a upliesť vianočku. Ak pletiete z 8 prameňov, naplňte plnkami podľa vlastnej predstavy
    5. 2-3 hodiny nechať finálne nakysnúť. Pri verzii z droždia len 15-20 min.
    6. Tesne pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať makom
    7. Pečieme na 180 st. vo vopred vyhriatej rúre 35 minút, potom zakryť alobalom a piecť ďalších 15 minút.

    Vianočka je veľká takmer 3 kg (je to aj vzhľadom k náplni), kto chce menšiu, urobte z polovičnej dávky

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Štedrá Vianočka?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g LM (alebo 40 g droždia)
  • 150 g hladká pšeničná múka 00
  • 150 g vody
  • Rozmiešať LM vo vode pridať múku, dobre zapracovať a nechať nakysnúť než zdvojnásobí objem – zhruba 6-8 hodín. Použiť ďalej do cesta.
  • Ak robíte verziu z droždia, zmiešať suroviny a nechať nakysnúť asi 15-20 min.

Cesto:

  • pripravený rozkvas
  • 170 g šľahačková smotana (alebo 350 g mlieko a vodu vynechajte)
  • 180 g voda
  • 740 g hladká pšeničná múka 00
  • 110 g maslo
  • 150 g cukor
  • 2 žĺtka

Plnka Maková:

  • 400 g mletého maku
  • 150 g cukru
  • mlieko

Plnka Orechová:

  • 400 g mletých orechov
  • 150 g cukru
  • mlieko

Tvarohová plnka

  • 500 g tvarohu
  • 2 žĺtka
  • 2 kopcom PL detskej krupice (alebo 2 vanilkové pudingy prášok)
  • 150 g cukro
  • citrónová kôra