Štvorfarebná nugátová brioška

Štvorfarebné cestá urobíte jednoducho zafarbením pomocou pasty, ktorú si vyrobíte z Cara (bielej kávy), hnedého a čierneho kakaa. Toto cesto je veľmi jemné a to preto, že je doňho pridaná majonéza. Nebojte sa toho, Je to obyčajná majonéza napr. Helmans. Dosiahnete tak celkom iné nadýchané a jemné pečivo.

Podľa tohto receptu môžete robiť rôzne štvorfarebné pečivá, napr. záviny, babky, rožteky, pleteničky …. Je len na Vašej fantázii. Plnič môžete nugátovým krémom, alebo lekvárom.

Recept je na dve briošky.

Použila som formy s rozmerom 30×15 cm.

Postup:

  • Vypracujte kompaktné cesto, ktoré rozdeľte na 4 časti. 3 časti zafarbite a jednu nechajte nezafarbenú. Postupne ku každému pridajte inú pastu a premieste pokiaľ nebude farba jednotná.
    Vypracované cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, pri verzii z kvásku asi 6-8 hodín (čas je len orientačný, treba cesto sledovať. Záleží od okolitej teploty a sily kvásku.
    Nakysnuté cestá od najbledšieho rozvaľkajte na obdĺžnik veľký asi 30x50 cm, potrite plnkou, posypte ovocím a tak opakujte pokiaľ neprekryjete základ posledným čiernym cestom.
    Cestá rozrežte na dva obdĺžniky 30x25 cm. Jeden obdĺžnik na vrchu natrite znovu plnkou a posypte ovocím a prekryte druhým obdĺžnikom.
    Celú kôpku rozrežte na 3 pásy tak, aby zostali na jednom koncu spojené a zapleťte do vrkoča. Vrkoč rozrežte na dva kusy a dajte do dvoch foriem. Ja som piekla v dvoch formách veľkosti 30x15 cm
    Nechajte finálne nakysnúť. Pri kváskovej verzii to môže trvať 2- 3 hodiny. (pri verzii z droždia 20 minút)
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C. asi 50-60 minút. Posledných 10 min. zakryte papierom na pečenie, alebo alobalom.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Štvorfarebná nugátová brioška?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 100 g kvások (alebo 20 g droždia)
  • 600 g hladká pšeničná múka
  • 50 g majonéza Helmans
  • 300 g mlieko
  • 100 g cukor
  • 1 žĺtko
  • 80 g maslo

Caro pasta

  • 20 g vody
  • 20 g caro
  • 1 PL múka

Hnedá pasta

  • 40 g voda
  • 40 g hnedé kakao

Čierna pasta

  • 40 g voda
  • 40 g čierne kakao

Plnka

  • Nugátový krém, alebo lekvár
  • Lyofilizované ovocie (môžete vynechať)