Postup:
-
Vypracujte kompaktné cesto, ktoré rozdeľte na 4 časti. 3 časti zafarbite a jednu nechajte nezafarbenú. Postupne ku každému pridajte inú pastu a premieste pokiaľ nebude farba jednotná.
Vypracované cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny, pri verzii z kvásku asi 6-8 hodín (čas je len orientačný, treba cesto sledovať. Záleží od okolitej teploty a sily kvásku.
Nakysnuté cestá od najbledšieho rozvaľkajte na obdĺžnik veľký asi 30x50 cm, potrite plnkou, posypte ovocím a tak opakujte pokiaľ neprekryjete základ posledným čiernym cestom.
Cestá rozrežte na dva obdĺžniky 30x25 cm. Jeden obdĺžnik na vrchu natrite znovu plnkou a posypte ovocím a prekryte druhým obdĺžnikom.
Celú kôpku rozrežte na 3 pásy tak, aby zostali na jednom koncu spojené a zapleťte do vrkoča. Vrkoč rozrežte na dva kusy a dajte do dvoch foriem. Ja som piekla v dvoch formách veľkosti 30x15 cm
Nechajte finálne nakysnúť. Pri kváskovej verzii to môže trvať 2- 3 hodiny. (pri verzii z droždia 20 minút)
Pečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C. asi 50-60 minút. Posledných 10 min. zakryte papierom na pečenie, alebo alobalom.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 100 g kvások (alebo 20 g droždia)
- 600 g hladká pšeničná múka
- 50 g majonéza Helmans
- 300 g mlieko
- 100 g cukor
- 1 žĺtko
- 80 g maslo
Caro pasta
- 20 g vody
- 20 g caro
- 1 PL múka
Hnedá pasta
- 40 g voda
- 40 g hnedé kakao
Čierna pasta
- 40 g voda
- 40 g čierne kakao
Plnka
- Nugátový krém, alebo lekvár
- Lyofilizované ovocie (môžete vynechať)