Postup:
-
Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v letnom období zhruba 6 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Postup:
1. Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto.
2. Cesto rozdelíme na 5 častí a každú zafarbíme iným farbivom. Použila som: caro, kakao, aktívne uhlie a jedna časť zostala nezafarbená. Ku kakau a caru je treba pridať trochu vody, alebo mlieka, aby nebolo cesto príliš tuhé.
3. Cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
4. Po nakysnutí upletieme.
5. Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
6. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom.
7. Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 50 g LM
- 50 g voda
- 50 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 320 g pšeničnej hladkej múky
- 1 žĺtko (bielko na potretie)
- 180 g mlieko
- 50 g masla
- 5 PL cukor
- 1 vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- štipka soli
Rozkvas:
- 50 g LM
- 50 g voda
- 50 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0