Zdielať recept

Štvorfarebná Vianočka

Postup:

  • Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v letnom období zhruba 6 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.

    Postup:

    1. Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto.
    2. Cesto rozdelíme na 5 častí a každú zafarbíme iným farbivom. Použila som: caro, kakao, aktívne uhlie a jedna časť zostala nezafarbená. Ku kakau a caru je treba pridať trochu vody, alebo mlieka, aby nebolo cesto príliš tuhé.
    3. Cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
    4. Po nakysnutí upletieme.
    5. Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
    6. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom.
    7. Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Štvorfarebná Vianočka?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 50 g LM
  • 50 g voda
  • 50 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 320 g pšeničnej hladkej múky
  • 1 žĺtko (bielko na potretie)
  • 180 g mlieko
  • 50 g masla
  • 5 PL cukor
  • 1 vanilkový cukor, alebo vanilka
  • kôra z citróna
  • štipka soli

Rozkvas:

  • 50 g LM
  • 50 g voda
  • 50 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0