Šúľané praclíky

Tieto praclíky sú veľká výzva. Ušúľate sa asi ale výsledok všetci ocenia.

Postup:

  • 1. Z kvásku a uvedených surovín vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť asi 4 - 6 hodín. Pri verzii z droždia stačí hodinu.

    2. Nakysnuté cesto premiestnime na dosku. Aby sa nám lepšie pracovalo, cesto si rozdelíme na polovičku a potom na 4 časti a z každú na ďalšie 4 diely. Vznikne nám 32 dielov.

    3. Každý diel vygúľame na tenko a stočíme do tvaru praclíka. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, natrieme žĺtkom a bez ďalšieho kysnutia dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 St.C. na asi 25 minút. Sledujte ich farbu, podľa toho viete, či sú už upečené.

    4. Pred koncom pečenia asi 5 minút vyberte, ozdobte polevou tak ako keby ste robili po plechu čiary a dajte dopiecť ešte na asi 5 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Šúľané praclíky?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 100 g LM (Alebo 20 g droždia. Ak robíte verziu z droždia, najprv si pripravte kvások z časti mlieka, droždia a 1 č.l. cukru, ktorý necháte 15 min. nakysnúť)
  • 500 g polohrubá múka
  • 1 ks žĺtok
  • 100 ml smotana šľahačková
  • 100 ml mlieko
  • 150 g tuk (maslo alebo masť)
  • soľ

Na potretie:

  • 1 žĺtok

Poleva:

  • 2 ks bielka
  • 1 PL soľ
  • 1 PL múka hladká
  • Vyšľahajte do tuha bielok a pridajte soľ a múku a polevu si naplňte do vrecka na zdobenie s tenkou špičkou, alebo do sáčku s malou dierkou.