Postup:
-
Popoludní, ideálne o 17.00 si zarobíme:
Cesto :
150 g LM
1000 g hladkej múky
70 g zmäknutého masla
150 g kryštálového cukru
600 ml vody
1 PL sladenky
Štipka soli
Presné množstvo tekutiny sa nedá presne určiť, lebo každá múka má inú savosť. Preto, ak s Vám zdá cesto príliš tuhé, dolejte viac tekutín, prípadne naopak dosypte múku.
600 g masla na laminovaniePostup miesenia a prekladania cesta:
Na cesto zmiešame v mise preosiatu múku, cukor a štipku soli, pridáme vodu, v ktorej sme rozmiešali kvások a roztopené vychladnuté maslo a v hnetači vypracujeme vláčne, nelepivé a pružné cesto. V prípade potreby pridáme ešte vodu. Môže nám to trvať 15-20 minút. Cesto musí byť pevné a pružné a elastické. Ak ho natiahnete, nesmie sa trhať. Ak sa trhá, mieste ďalej. Cesto následne necháme kysnúť asi 4-6 hodín. V zimnom období ideálne 6 hodín. Následne cesto vložíme na noc do chladničky.
Zároveň si maslo pripravíme tak, že ho rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na rozmer asi 25x25cm. Keď vložíte maslo medzi papiere, mierne rukami ho roztlačte a trochu rozvaľkajte, potom pozahýbajte asi 4 cm papiera na pečenie na každej strane dospodu, vznikne nám taká obálka a ľahko sa nám to vyvaľká do požadovaného tvaru. (Ak robíte z polovičnej dávky, budete maž len jednu časť cesta, nedelíte ho) Nechať v chladničke, pokiaľ ho nebudeme potrebovať.
Na druhý deň okolo 10.00 je ideálne ak rozdelíme kysnuté cesto na dve časti a vložíme obidve cestá zabalené vo fólii do mrazničky na pol hodinu a po vybratí vyvaľkáme na dva štvorce (o rozmeroch približne 50x50cm), do ich stredu na kosoštvorec uložíme maslo. (kto robí polovičnú dávku, má znovu len jeden štvorec). Jednotlivé cípy vyvaľkaného cesta poskladáme ako obálku do stredu tak, aby sme prekryli maslo. Pritlačíme na spojoch aby nám maslo nevytekalo.
Poskladané cesto podsypeme na doske múkou (dávajme pozor, aby sa vôbec nelepilo na dosku, radšej podsypte ešte trochu múky.) a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 0.5 cm. Netlačme, aby nám maslo nevyšlo von. Len jemne trpezlivo vaľkajme, cesto po chvíli povolí samo.
Rozvaľkané cesto začnete prekladať, nasledovne: najprv cesto zložíme na 3 časti, jednu tretinu sprava do ľava, jednu tretinu zľava do prava (ako keď sa skladá papier do úzkej obálky). Takto poskladané cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chlade. Môžete si pomôcť mrazničkou.
Neurýchľujte ale tento krok, znovu platí čím lepšie bude cesto vychladnuté, tým menej sa bude lepiť a tým lepšie sa s ním bude pracovať.
Po hodine asi o 12.00 cesto vyberieme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na obdĺžnik, tak aby bola hrúbka cesta zas asi 0.5 cm a menej a preložíme cesto na 4 krát. Sprava do stredu, zľava do stredu, tak aby sa preložené strany stretli. Takto dosiahneme 4 preloženia. Opäť zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladničke, alebo pol hodinu v mrazničke.
Po hodine asi o 13.30 zas cesto rozvaľkáme rovnakým spôsobom ako popísané vyššie a prekladáme opäť na 3 razy, zabalíme a znovu dáme na hodinu do chladničky, alebo na pol hodinu do mrazničky.
Po hodine asi o 15.00 zas rozvaľkáme a prekladáme na 4 razy.
Doteraz prekladanie trvalo zhruba 3 hodiny. Časy si môžete posúvať a začať skôr, alebo neskôr s prekladaním cesta. Podľa svojich možností si treba načasovať prácu s cestom. Ak chcete piecť v sobotu večer, alebo v nedeľu ráno, s kŕmením kvásku treba začať vo štvrtok ráno.
Prekladaním sa vytvárajú jednotlivé lístkové vrstvy cesta a cesto nám zároveň kysne v chlade.
Poprekladané cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky minimálne na hodinu, ale môže stáť i do druhého dňa.
Pred ďalším použitím cesto rozvaľkáme a vykrajujeme croissanty, alebo iné zaujímavé tvary, ktoré môžeme piecť bez plnky, alebo plniť rôznymi plnkami a ovocím.
Tieto taštičky sú plnené tvarohom zmiešaným s mascarpone a jedným žĺtkom a zaváranou broskyňou
Pečte pri teplote 220 St.C 10 minút a ďalej na 200 St.C. ďalších 20 minút. Pečenie si treba sledovať, každá rúra pečie inak.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM
- 1000 g hladkej múky
- 70 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálového cukru
- 600 ml vody
- 1 PL sladenky
- Štipka soli
- Presné množstvo tekutiny sa nedá presne určiť, lebo každá múka má inú savosť. Preto, ak s Vám zdá cesto príliš tuhé, dolejte viac tekutín, prípadne naopak dosypte múku.
- 600 g masla na laminovanie