Zdielať recept

Tekvicová perníková bábovka

Zbožňujem recepty s tekvicovou kašou, dáva cestu vláčnosť a jemnosť. A v spojení s perníkom je neodolateľná. Ale aj keby ste náhodou nemali dyňu, kľudne kašu nahraďte kašou z ovsených vločiek

Recept je na veľkú bábovkovú formu. Ak máte menšiu, použite 1/3 surovín.

Postup:

  • Všetky suroviny spolu vymiesiť, cesto rozdeliť na dve polovičky a do čokoládového cesta pridať 100 g kakao rozrobené v ½ šálky vody

    Vymiesené a rozdelené cesto nechať nakysnúť na dvojnásobok objemu. Trvá to asi 9 hodín pri izbovej teplote.

    Vykysnuté cestá premiestnime na pomúčenú dosku a jedno po druhom vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 mm, spodné natrieme slivkovým lekvárom (ja som nenatrela, ale nabudúce to tak určite urobím. k perníku to patrí) a naňho položíme druhé cesto. Môžeme si pri tom pomôcť tak, že cesto vaľkáme na papieri na pečenie a ten potom preklopíme na spodné cesto. môžeme ho potom ešte roztiahnuť a dotvarovať podľa spodného. Pri vaľkaní musíme priebežne podsýpať pod cesto jemne múku, aby sa nám neprilepilo.

    Spojené cestá stočíme na roládu , kraj natrieme vodou, aby sa nám neotvárala a „prilepíme“ kraj vrchného cesta.

    Roládu premiestnime do formy na pečenie a necháme finálne nakysnúť 3-4 hodiny pri izbovej teplote.

    Pečieme na 230 st. prvých 5-10 min. a potom teplotu znížime na 180 a pečieme ďalších 35 minút.

    Či je bábovka dopečená zistíme, ak do nej pichneme drevenú špajdľu, a nebude po vybratí lepkavá. Alebo tiež tak, že sa musí odliepať od krajov formy.

    Vyklopte ju, môžete poliať čokoládou, alebo cukrovou polevou a posypať orechami, alebo čo Vás napadne.

    dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tekvicová perníková bábovka?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 150 g LM (alebo 1,5 lyžice ražného kvásku)
  • 200 g Špaldová hladká múka
  • 450 g Pšeničná hladká múka 00, alebo T650, alebo Manitoba 00
  • 150 g kryštálový cukor
  • 100g smotana na šľahanie, alebo jogurt
  • 100 g voda
  • 150 g vychladnuté pyré z hokaido dyne (ak nebude dyňa, pokojne urobte kašu so zaparených ovsených vločiek. dajte si ich do nádobky a zalejte po vrch horúcou 75 st. C. vodou. Musíte v nej udržať ponorený prst. Vymiešajte a nechajte vychladnúť.)
  • 70 g rum
  • 1 vajíčko
  • 200 g maslo
  • 2 lyžice majolky
  • kôra z jedného pomaranča
  • štipka soli

Korenie:

  • 1 kávová lyžička mletý mušk. orech
  • 1 kávová lyžička kardamon
  • 1 kávová lyžička badyán
  • 1 čajová lyžička škorica
  • (alebo 1 PL perníkového korenia)