Postup
-
1. Z kvásku a ostatných surovín vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. môže to trvať 7-10 hodín podľa okolitej teploty a sily kvásku. Ak robíte z droždia, môže to trvať 2 hodiny a teplom mieste.
2. Cesto rozdelíme na osem častí, ktoré vygúľame do prameňov a upletieme Vianočku.
4. Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny. Pri verzii z droždia asi 20 minút.
5. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom, alebo bielkom a posypať podľa želania makom, mandľami, alebo sezamom.
6. Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
cesto
- 750 g Kamutová hladká múka (alebo pšeničná hladká chlebová múka, alebo špaldová hladká múka)
- 100 g jednozrnka (alebo celozrnná pšeničná múka)
- 230 g šľahačková smotana
- 150 g tekvicové pyré
- 200 g voda
- 2 žĺtka
- 150 g cukor
- 40 g olej
- 150 g LM (alebo ražného kvásku, nakrmeného pšeničnou múkou), alebo 60 g droždia