Postup:
-
Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.
Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.
Pripravte si plnku zmiešaním lekváru a maku.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 2-6 časti, podľa toho aké veľké babky chcete robiť. Poprekladajte, urobte bochníčky a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia a ďalej tvarujte.
Rozvaľkajte, natrite plnkou a stočte do závinu.
Môžete naplniť ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie ...)Závin rozrežte stredom pozdĺžne a dva vzniknuté pramene medzi sebou zapleťte.
Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri verzii z droždia asi 20 min.
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-45 minút. podľa veľkosti.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 750 g pšeničná hladká múka
- 50 g celozrnná pšeničná múka
- 2 žĺtka
- 500 ml mlieko
- 120 g tekvicové pyré
- 120 g cukor
- 120 g maslo
- 200 g LM (alebo kocka droždia)
Plnka
- 800-1000 g slivkový lekvár
- 800 g mletý mak