Zdielať recept

Tekvicové makové babky

Postup:

  • Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.

    Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.

    Pripravte si plnku zmiešaním lekváru a maku.

    Nakysnuté cesto rozdeľte na 2-6 časti, podľa toho aké veľké babky chcete robiť. Poprekladajte, urobte bochníčky a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia a ďalej tvarujte.

    Rozvaľkajte, natrite plnkou a stočte do závinu.
    Môžete naplniť ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie ...)

    Závin rozrežte stredom pozdĺžne a dva vzniknuté pramene medzi sebou zapleťte.

    Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri verzii z droždia asi 20 min.

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-45 minút. podľa veľkosti.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tekvicové makové babky?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 750 g pšeničná hladká múka
  • 50 g celozrnná pšeničná múka
  • 2 žĺtka
  • 500 ml mlieko
  • 120 g tekvicové pyré
  • 120 g cukor
  • 120 g maslo
  • 200 g LM (alebo kocka droždia)

Plnka

  • 800-1000 g slivkový lekvár
  • 800 g mletý mak