Tekvicové pagáčiky

Tekvicové pagáčiky nestihnete ani položiť na stôl, zmiznú Vám ešte teplé rovno z plechu. Jeden nikdy nie je dosť.

Postup:

  • Pri verzii droždia si urobte rozkvas tak, že mlieko, ktoré je v recepte mierne zohrejte aby bolo vlažné, rozrobte v ňom droždie a 1 čl cukru a nechajte 15 min. nakysnúť. Použite ďalej do cesta.

    Postup:

    Vopred si upečte tekvicu, ktorú nakrájajte na malé kúsky, polejte olivovým olejom a pečte asi 50 minút pri 180 St.C. Upečenú tekvicu rozmixujte ponorným mixerom. Ak Vám zostane, použite do polievky.

    Z kvásku, (alebo pri verzii z droždia z hotového rozkvasu) a surovín do cesta vymieste kompaktné cesto, ktoré nechajte nakysnúť pokiaľ nezväčší objem takmer dvojnásobne. . Záleží ale od teploty v miestnosti ako dlho to bude trvať. Môže to byť od 6 (v lete) do 12 hodín (v zime) Pri verzii z droždia len 1,5-2 hodiny.

    Cesto rozvaľkajte na tenko asi na 0,5 cm, potrite bravčovou masťou (alebo mletými oškvarkami) na jednej polovičke a druhou polovičkou ju prekryte. Cesto rozvaľkajte, a znovu jednu polovičku potrite masťou a druhú polovičku preklopte na namastenú časť a prekryte ju tak. Takto pokračujte dokopy 4- 5x.

    Posledný krát už cesto rozvaľkajte len asi na 2 cm. Vykrajujte kolieska podľa toho, aké chcete mať pagáčiky veľké.

    Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny. (pri verzii z droždia len 15 min.)

    Pred pečením potierame rozšľahaným vajíčkom a posypte semienkami, alebo syrom.

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35 minút do chrumkava.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tekvicové pagáčiky?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 150 g LM (alebo 20 g čerstvé droždie)
  • 550 g špaldová hladká múka
  • 100 g celozrnná Kamutová múka (alebo iná celozrnná múka)
  • 200 g masť
  • 150 g tekvicové pyré
  • 125 g mlieko
  • 150 g grécky jogurt, alebo kyslá smotana
  • 150 g mix semienok
  • 1 vajce
  • 2 čl soľ
  • 1 čl cukor

Na prekladanie

  • Bravčová masť, alebo mleté oškvarky

Na posyp

  • tekvicové semienka, alebo postrúhaný syr