Postup
-
Pripravte si tekvicové pyré
Očistenú hokaido tekvicu nakrájate na kúsky, polejete olivovým olejom a dáte piecť asi na 40 minút na 180 St. C. Upečenú tekvicu dobre rozmixujete ponorným mixerom na kašu. Dávajte pozor, aby Vám nezostali nerozmixované kúsky.Ak robíte z domácich piškót upečte si ich podľa nasledovného postupu:
Ak máte možnosť vyšľahať bielka aj žĺtka v samostatných robotoch, alebo ručným šľahačom urobte nasledovný postup:
Z bielok a soli vyšľahajte sneh.
Žĺtka a cukor vyšľahajte do peny. Musia byť skutočne poriadne vyšľahané.
Obe hmoty jemne ručne spojte.
Ak nemáte možnosť šľahať samostatne v dvoch robotoch, alebo ručnými šľahačmi, urobte kompromis a tento postup:
Z bielok a soli vyšľahajte sneh. Pridajte cukor a šľahajte pokiaľ nemáte hustú hmotu, tak, že Vám zostáva na metličke špic keď ju vyberáte. Postupne zašľahajte žĺtka.
Po spojení žĺtok a bielok jemne zamiešajte ručne po častiach múku.
Zdobiacim cukrárskym sáčkom nastriekajte na plech na pečenie vyložený papierom podlhovasté piškóty. (ak máte formu, použite tú.)
Surové piškóty poprášte práškovým cukrom a nechajte asi 5 minút zaschnúť.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. do zlata. Trvá to asi 10 minút.Finálny postup:
Vo vodnom kúpeli (jeden hrniec nad druhým s tým, že v spodnom je asi 2 cm vody, ktorá sa nechá zovrieť a neskôr len pomaly prebubláva) zmiešajte žĺtka s cukrom a šľahajte ručným šľahačom asi 10-15 minút do hustej peny. Dávajte pozor, aby ste ich neuvarili.
Do vyšľahanej peny, ktorú ste už stiahli z vodného kúpeľa pridáte vanilku, mascarpone a tekvicové pyré a ručne vymiešate. Zmes nechajte pár hodín, alebo najlepšie cez noc stuhnúť zakrytú v chladničke.
Po vychladnutí krému ukladajte do misy na striedačku piškóty namočené v káve s Amaretom (namočte a trochu odkvapkajte) a ďalšiu vrstvu krém a takto opakujte podľa toho akú máte vysokú misu. Ja som urobila 3 vrstvy. Končíte krémom. Vrch posypete zmesou kakaových korenín a dajte stuhnúť do chladničky. Podávajte až po pár hodinách, alebo na druhý deň, kedy sa piškóty celkom rozmočia a stuhne krém.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Piškoty
- 200 g práškového cukru
- 250 g hladkej pšeničnej múky
- 7 vajec
- štipka soli
- vanilka
- citrónová kôra
Plnka
- 1 menšia hokaido tekvica na pyré.
- 7 žĺtkov
- 350 g práškového cukru
- 750 g mascarpone
- 5 kopcom lyžíc dyňového pyré
- vanilka
Posyp
- 2 PL kakao
- 1 PL škorica
- 1 PL kardamon
- 1 čl muškátový oriešok
Na namočenie piškót
- 200 ml Amareto, alebo iný likér
- 300 ml vychladnutá káva