Zdielať recept

Tekvicové tiramisu

Keďže je tu jeseň, začínam pridávať tekvicu asi do každého receptu. Do slaného aj sladkého. Toto Tiramisu som videla u Ivky Jindřichovej a hneď som vedela, že to musím urobiť. Pôvodný recept síce prešiel úpravou a prispôsobila som si ho podľa seba, ale výsledok je famózny. Určite si ho pripravte, lebo ak nie o veľa prídete. Je to jeden z najlepších dezertov, ktoré poznám.
Piškóty som si robila domáce. Recept máte nižšie, ale kľudne použite kúpené podlhovasté, výsledok bude určite tiež vynikajúci.

Postup

  • Pripravte si tekvicové pyré
    Očistenú hokaido tekvicu nakrájate na kúsky, polejete olivovým olejom a dáte piecť asi na 40 minút na 180 St. C. Upečenú tekvicu dobre rozmixujete ponorným mixerom na kašu. Dávajte pozor, aby Vám nezostali nerozmixované kúsky.

    Ak robíte z domácich piškót upečte si ich podľa nasledovného postupu:
    Ak máte možnosť vyšľahať bielka aj žĺtka v samostatných robotoch, alebo ručným šľahačom urobte nasledovný postup:
    Z bielok a soli vyšľahajte sneh.
    Žĺtka a cukor vyšľahajte do peny. Musia byť skutočne poriadne vyšľahané.
    Obe hmoty jemne ručne spojte.
    Ak nemáte možnosť šľahať samostatne v dvoch robotoch, alebo ručnými šľahačmi, urobte kompromis a tento postup:
    Z bielok a soli vyšľahajte sneh. Pridajte cukor a šľahajte pokiaľ nemáte hustú hmotu, tak, že Vám zostáva na metličke špic keď ju vyberáte. Postupne zašľahajte žĺtka.
    Po spojení žĺtok a bielok jemne zamiešajte ručne po častiach múku.
    Zdobiacim cukrárskym sáčkom nastriekajte na plech na pečenie vyložený papierom podlhovasté piškóty. (ak máte formu, použite tú.)
    Surové piškóty poprášte práškovým cukrom a nechajte asi 5 minút zaschnúť.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. do zlata. Trvá to asi 10 minút.

    Finálny postup:
    Vo vodnom kúpeli (jeden hrniec nad druhým s tým, že v spodnom je asi 2 cm vody, ktorá sa nechá zovrieť a neskôr len pomaly prebubláva) zmiešajte žĺtka s cukrom a šľahajte ručným šľahačom asi 10-15 minút do hustej peny. Dávajte pozor, aby ste ich neuvarili.
    Do vyšľahanej peny, ktorú ste už stiahli z vodného kúpeľa pridáte vanilku, mascarpone a tekvicové pyré a ručne vymiešate. Zmes nechajte pár hodín, alebo najlepšie cez noc stuhnúť zakrytú v chladničke.
    Po vychladnutí krému ukladajte do misy na striedačku piškóty namočené v káve s Amaretom (namočte a trochu odkvapkajte) a ďalšiu vrstvu krém a takto opakujte podľa toho akú máte vysokú misu. Ja som urobila 3 vrstvy. Končíte krémom. Vrch posypete zmesou kakaových korenín a dajte stuhnúť do chladničky. Podávajte až po pár hodinách, alebo na druhý deň, kedy sa piškóty celkom rozmočia a stuhne krém.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tekvicové tiramisu?
Kliknutím vyberte

Piškoty

  • 200 g práškového cukru
  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 7 vajec
  • štipka soli
  • vanilka
  • citrónová kôra

Plnka

  • 1 menšia hokaido tekvica na pyré.
  • 7 žĺtkov
  • 350 g práškového cukru
  • 750 g mascarpone
  • 5 kopcom lyžíc dyňového pyré
  • vanilka

Posyp

  • 2 PL kakao
  • 1 PL škorica
  • 1 PL kardamon
  • 1 čl muškátový oriešok

Na namočenie piškót

  • 200 ml Amareto, alebo iný likér
  • 300 ml vychladnutá káva