Zdielať recept

Špaldový tekvicový chlieb

Recept na jeden stredný chlieb, alebo 2 malé:

Postup:

  • Kaša:

    Očistite a ošúpte tekvicu, pokrájajte na kocky a dajte na plech na pečenie. Dobre polejte olivovým olejom a dajte piecť na 180 St.C. 45 min. Po upečení rozmixujte. Vychladnuté pridajte do chleba podľa receptu.

    1. Zmiešate múku s tekutinou a necháte pol hodiny odpočívať a prebehnúť autolýzu

    2. Primiešate kvások, chvíľu rukami miesite a necháte prebehnúť fermentolýzu

    3. Pridáte soľ a slad a ostatné suroviny okrem semienok a v hnetači alebo ručne vypracujte nelepivé cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a je tak elastické že pri natiahnutí sa netrhá

    4. Cesto zalaminujte a to tak, že ho premiestnite na naolejovanú dosku a ponaťahujete čo najviac natenko. Na roztiahnuté cesto rozsypte opražené jadierka. Takto natiahnuté cesto poskladajte. Vrchnú tretinu preložte z hornej strany a prekryte ňou strednú tretinu. Tak isto zospodu tretinu preložte smerom nahor. Vznikne Vám pás, ktorý zboku naskladáte tak, že máte nakoniec jeden štvorec cesta.

    5. Cesto dáte do nádoby, kde ho budete každých 30-45 minút prekladať po dobu 2,5-3 hodín. V zime sa čas predlžuje. Recept som písala v lete, keď bolo v kuchyni 28 St.C. V zime odporúčam prekladať 5 hodín. Nádoba najlepšie ak je ťažšia obdĺžniková, napríklad jenská misa. Prekladá sa tak, že cesto v strede podoberiete zospodu, nadvihnete do výšky a prehodíte dopredu. Toto zopakujete 2-3x, otočíte misu o 180 stupňov a to isté zopakujeme z druhej strany, otočíte misu o 90 stupňov, zopakujete z bočnej strany a znovu z druhej bočnej strany. Cesto Vám dá samo najavo, že už stačí a že netreba viac naťahovať. Nikdy nenaťahujte nasilu, lebo roztrháte glutenové väzby.

    6. Po 2,5 -3 hodinách prekladania cesto stočte do ošatky a nechajte hodinu kysnúť pri izbovej teplote, a dajte na noc do chladničky na 12-15 hodín, alebo nechajte nakysnúť 3-4 hodiny pri izbovej teplote a pečte.

    Pečenie: Vopred si vyhrejte rúru na 250 Stupňov. Chlieb pečte 15 minút pri tejto teplote so záparou, a ďalších 30 minút pri teplote 200 St.c. bez zápary. Ak pečiete v nádobe, pečie sa bez zápary, teploty zostávajú také isté.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Špaldový tekvicový chlieb?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 60 g ražný celozrnný kvások
  • 530 g špaldová hladká
  • 50 g pšeničná celozrnná
  • 130 g pivo
  • 240-270 g voda
  • 1 čl slad
  • 1,5 čl soľ
  • 2 PL kaše z dyne
  • 2 hrste na sucho opražených dyňových semiačok. Dajte pozor aby neprihoreli, lebo zhorknú.