Zdielať recept

Tom yum

Túto polievku sme jedli často pri potulkách Thajskom. Vlastne oni ju jedia ako hlavné jedlo s ryžou. Tieto chute mi veľmi chýbajú a preto si niečo z exotických ázijských jedál občas uvarím aj doma. U nás sa nedajú zohnať všetky suroviny a preto Vám prinášam verziu s dostupnými surovinami u nás. Základom tejto polievky je red curry, kokosové (alebo kondenzované nesladené) mlieko a rybia omáčka. Dôležité sú aj thajské koreniny, ako citronová tráva, thajské chilly papričky limetkové listy, Galangal, ale tie môžeme nahradiť našimi. Tom yum môže byť číra, alebo krémová mliečna. Môžete si ju urobiť s kuracím mäsom, alebo s krevetami.

Postup:

  • Ak máte TOM YUM pastu, môžete vynechať všetky koreniny a nahradiť túto pastu.

    1. Vývar, zohrejte do bodu varu.
    2. Galangal, alebo zázvor ošúpte a nakrájajte na plátky
    3. Ošúpte cesnak a nakrájajte na plátky
    4. Chilly papričky rozrežte a vyberte zrnká. (alebo použite red curry)
    5. Všetko to dajte do vývaru a pridajte citrónovú trávu a chvíľku povarte v zakrytom hrnci asi 10 minút.
    6. Po 10 minútach pridajte nakrájané huby, na kolieska nakrájanú cibuľu, brokolicu, hráškové lusky, paradajky a varte asi 15-20 minút a potom pridajte krevety a varte ešte chvíľu. Ja som v tomto bode pridala aj kešu oriešky. Originál do receptu nepatria, ale ja ich v tejto polievke zbožňujem.
    7. Pridajte rybiu omáčku a cukor a znovu chvíľku povarte. Ak sú zelenina a huby mäkké, môžete polievku odstaviť a pridať limetkovú šťavu.
    8. Ak je teba, polievku ešte dochuťte s red curry, alebo rybou omáčkou.

    Dobrú chuť želá Petronela.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tom yum?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 1 l mäsového vývaru
  • 1 l kokosového mlieka
  • 1 lyžica red curry, alebo 5-10 ks thajských chilly papričiek
  • 7 strúčikov cesnaku
  • 1 kus Galangal (môžete nahradiť zázvorom)
  • 2 - 3 listy thajskej limetky, alebo citrónová tráva
  • ½ - 1 kg kreviet (alebo kuracieho mäsa)
  • 400 g hlivy ustricovej, shiitake alebo šampiňónov
  • 2 veľké cibule
  • 200 ml rybacia omáčka
  • lusky hrášku, alebo 1/2 brokolice
  • Vňať z koriandra
  • 10 ks cherry paradajky
  • 2 lyžice cukru
  • 150 ml limetkovej šťavy

Na mliečnu verziu:

  • 500 ml kokosovej smotany, alebo 10 lyžíc kondenzované nesladené mlieko