Torta Pavlova

Dokonalá práve svojou nedokonalosťou.

Keďže som od narodenia zvedavá, tak som trochu pátrala. Kam siaha pôvod torty som sa dočítala na stránke zaujímavosti.net. O pôvod torty  sa dodnes vedú polemiky. Vo večnom sváre sú dve krajiny: Autrália a Nový Zéland. V oboch sa táto lakocinka totiž považuje za národné jedlo. Torta je pomenovaná po slávnej ruskej baletke a choreografke Anne Pavlovovej, ktorá v rokoch 1926 a 1929 navštívila obe zeme v rámci svojho turné. Hovorievalo sa o nej, že netancuje, ale „vznáša sa, akoby mala krídla.“ Preto je torta, ktorá nesie jej meno tak ľahká a vzdušná.

Keith Money, autor baletkinho životopisu tvrdí, že prvú tortu Pavlova vytvoril šéfkuchár hotelu vo Wellingtone, kde umelkyňa bývala. Inšpiroval sa jej „tutu“ – baletným kostýmom s ružami zo svetlozeleného hodvábu. Sukňu predstavoval krém z našľahaných bielkov ozdobený šľahačkou. Aby docielil autentickú zelenú farbu baletkinho kostýmu, ozdobil tortu kúskami ovocia kiwi.

Dr. Andrew Paul Wood, spisovateľ a historik, však tvrdí, že torta Pavlova bola objavená oveľa skôr, než uvádzajú oficiálne zdroje. Už v okolo roku 1800 nemeckí prisťahovalci, ktorí prišli do amerického Wisconsinu so sebou priniesli recept na tzv. „Schaum Torte“ (penovú tortu), ktorá sa pripravovala obdobne ako neskôr slávna Pavlova. Vo Francúzsku sa jej hovorí „meringue“, v Čechách to je „bezé“ a u nás sú to snehové pusinky. Pôvod a názvoslovie tohto dezertu sú značne mätúce. Čo však ostáva nemenné, je jeho pôvodná receptúra.

Základ torty tvoria našľahané bielky, z ktorých sa upečie, či skôr „usuší“ veľká snehová pusinka. Následne sa zdobí rôznymi druhmi kyslého ovocia (maliny, jahody, čučoriedky, mango, figy), no dnes už existuje mnoho variant tohto dezertu s pridaným amarettom, karamelom, orieškami alebo čokoládou.

Že je nezdravá plná cukru sem ani nepíšem. To všetci vieme a aj napriek tomu si ju občas doprajeme, lebo je neskutočne dobrá.

Postup:

  • Recept:

    Táto torta sa robí hlavne vtedy, keď už máte plnú chladničku bielkov a neviete čo s nimi. Takže môj recept je na veľké množstvo, ale ja Vám ho rozmením na drobné.

    V mojej verzii vyšla táto veľká torta a ešte 17 minipavloviek, ktoré ak sa dobre vysušia sa dajú krásne skladovať aj mesiac i dlhšie v uzatvorenej nádobe.

    Použila som:

    681 g vajec (čo je v priemere asi 20 bielkov)
    1250 g kryštálového cukru
    500 g práškového cukru.
    Takže ak chcete robiť len jednu tortu, rozdeľte si to na 3 takže použite:
    asi 7 bielkov, alebo 227 g
    415 g kryštálového cukru
    166 g práškového cukru

    Ak chcete robiť veľkú Pavlovku, rozdeľte si to na polovičku:

    10 bielkov
    625 g kryštálového cukru
    250 g práškového cukru.

    Alebo ak budete počítať podľa toho koľko máte bielkov, tak na jeden bielok (35g) pridajte 60 g kryštálového cukru a 25 g práškového cukru.

    Pripravte si nádobu na sporáku do ktorej dáte zovrieť vodu. Do druhej kovovej nádoby si pripravte bielka a prisypte k nim kryštálový cukor.

    Umiestnite to nad vodný kúpeľ a ihneď šľahajte metličkou, inak sa Vám bielka uvaria. Šľaháte pokiaľ sa Vám cukor úplne nerozpustí. Ako dlho záleží od toho, koľko máte bielkov. Mne to trvalo asi 10 minút. Či je cukor v bielkach už celkom rozpustený zistíte, keď si namočíte prst a medzi dvoma bruškami skúsite, či ešte cítite kryštáliky.

    Keď máte cukor v bielkach rozšľahaný, prelejete zmes do nádoby od robota a vyšľaháte tuhý sneh. Pred koncom prisypete práškový cukor a ešte chvíľu šľahajte. Pena je vyšľahaná, keď po vytiahnutí metly Vám na nej zostáva penová špička.

    A teraz máte viac možností. Alebo si urobíte takúto Rustikálnu Pavlovku ako je na obrázku, a to tak, že si dáte na plech na pečenie kopu peny, v strede ju zatlačíte, aby vznikla akoby miska, a po krajoch pomocou varešky vytvarujete špice tak, že varešku potiahnete od spodu dohora. Alebo si urobíte viac plátov, ktoré neskôr pozliepate krémom nad seba, alebo minipavlovky, ktoré vytvoríte pomocou cukrárenského vrecka so špičkou, alebo jednoducho tak, že urobíte kôpku peny.

    Nech sa rozhodnete akokoľvek, penu musíte umiestniť na papier na pečenie, kde sa bude finálne sušiť.

    Vytvarované Pavlovky dáte do vopred vyhriatej rúry na 10 min. na 110 stupňov a ďalej sušíte na 80 stupňov. (nikdy nie na vyššej teplote, inak ich nebudete mať takéto krásne biele)

    Minipavlovky sa sušia asi hodinu, ak ich chcete dlhšie skladovať, musíte ich sušiť dlhšie, aby boli dokonale vysušené.

    Pláty sa sušia asi 1-1,5 hodiny a veľká Rustikálna Pavlovka 2,5-3 hodiny.

    Želám Vám aby sa Vám vydarili.

    Petronela Burianová

Recenzie receptu

2. júna 2020
“Ešte som neskúšala ale milujem ju. Určite sa k tomu už odhodlam. Ďakujem za recept 👍😘”
Eva

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Torta Pavlova?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 681 g vajec (čo je v priemere asi 20 bielkov)
  • 1250 g kryštálového cukru
  • 500 g práškového cukru.

Ak chcete robiť len jednu tortu, rozdeľte si to na 3, takže použite:

  • asi 7 bielkov, alebo 227 g
  • 415 g kryštálového cukru
  • 166 g práškového cukru

Ak chcete robiť veľkú Pavlovku, rozdeľte si to na polovičku:

  • 10 bielkov
  • 625 g kryštálového cukru
  • 250 g práškového cukru
  • (Alebo ak budete počítať podľa toho koľko máte bielkov, tak na jeden bielok (35g) pridajte 60 g kryštálového cukru a 25 g práškového cukru.)