Postup:
-
Ja som jednotlivé guľky naplnila čokoládovou plnkou, čo však nie je v originálnej verzii.
Sultánky zalejte popredu horúcou vodou a nechajte postáť. Potom ich preceďte a vytlačte z nich prebytočnú vodu.
Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások. V časti mlieka, ktoré si zohrejete aby bolo vlažné rozrobte droždie a lyžičku cukru a nechajte nakysnúť asi 15-20 minút
Postup:
Z kvásku a ostatných surovín vymieste hladké nelepivé cesto, sultánky pridajte nakoniec. Cesto nechajte nakysnúť pri izbovej teplote na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hodín Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny.
Štvrtinu cesta vytvarujte do gule a dajte na pekáč vystlaný papierom na pečenie do stredu. Zvyšné cesto rozkrojte na 8 častí, vytvarujte guľky, kráľa ukryte do jednej z nich . Guľky poukladajte s malou medzerou okolo stredu. Prikryte a nechajte finálne nakysnúť. Pri verzii z kvásku to trvá asi 2-4 hodiny (podľa teploty okolia) Mne to trvalo 3,5 hodiny. Pri verzii z droždia necháme 15 minút kysnúť.
Nakysnuté potrite žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a kryštálovým cukrom. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 ° C 25-30 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 100 g kvások Lievito madre, alebo ražný (alebo 20 g droždie)
- 300 g Hladká pšeničná múka
- 300 g Polohrubá múka
- 80 g maslo
- 100 g hrozienka Sultánky (ak ich nemáte radi, môžete vynechať)
- 100 g cukor
- 250 g mlieko
- 1 vajce
- štipka soli
Na potretie
- žĺtok
Na posyp
- mandľové lupienky