Trojkráľový koláč

Trojkráľový koláč sa v rôznych krajinách nazýva rôzne.
Vo francúzsku Galette de Rois, z lístkového cesta s marcipánovou náplňou. Recept som Vám písala nižšie v príspevku
V Nemecku a Švajčiarsku je to Dreikönigskuchen (Swiss Three Kings Cake).
V Taliansku Torta dei Re Magi
Tiež známy ako … Brioche, Couronne alebo Gâteau des rois (francúzsky) a Swiss Epiphany Cake.
V Španielsku poznajú kvasnicový veniec Roscón de Reyes , čiastočne naplnený pudingovým krémom.
Do koláča sa zapeká malá figúrka kráľa, (môže to byť aj fazuľka, alebo mandľa). Koláč sa krája na toľko kúskov, koľko je hostí pri stole a jeden kúsok navyše a to je “časť panny Márie”, alebo “časť dobrého pána”, pre prvého chudobného ktorý pôjde okolo. Komu sa ujde kúsok koláča s figúrkou sa stáva kráľ, alebo kráľovná, nasadí si korunu a má po celý deň privilégiá kráľa a ostatní mu musia slúžiť.

Postup:

  • Ja som jednotlivé guľky naplnila čokoládovou plnkou, čo však nie je v originálnej verzii.
    Sultánky zalejte popredu horúcou vodou a nechajte postáť. Potom ich preceďte a vytlačte z nich prebytočnú vodu.
    Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások. V časti mlieka, ktoré si zohrejete aby bolo vlažné rozrobte droždie a lyžičku cukru a nechajte nakysnúť asi 15-20 minút
    Postup:
    Z kvásku a ostatných surovín vymieste hladké nelepivé cesto, sultánky pridajte nakoniec. Cesto nechajte nakysnúť pri izbovej teplote na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hodín Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny.
    Štvrtinu cesta vytvarujte do gule a dajte na pekáč vystlaný papierom na pečenie do stredu. Zvyšné cesto rozkrojte na 8 častí, vytvarujte guľky, kráľa ukryte do jednej z nich . Guľky poukladajte s malou medzerou okolo stredu. Prikryte a nechajte finálne nakysnúť. Pri verzii z kvásku to trvá asi 2-4 hodiny (podľa teploty okolia) Mne to trvalo 3,5 hodiny. Pri verzii z droždia necháme 15 minút kysnúť.
    Nakysnuté potrite žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a kryštálovým cukrom. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 ° C 25-30 minút.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Trojkráľový koláč?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 100 g kvások Lievito madre, alebo ražný (alebo 20 g droždie)
  • 300 g Hladká pšeničná múka
  • 300 g Polohrubá múka
  • 80 g maslo
  • 100 g hrozienka Sultánky (ak ich nemáte radi, môžete vynechať)
  • 100 g cukor
  • 250 g mlieko
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na potretie

  • žĺtok

Na posyp

  • mandľové lupienky