Tvarohová Galettka

Už nám pomaly začína sezóna jahôd a rebarbora sa objavila na pultoch. Niektorí ju nemajú radi, ale stačí ju dobre posypať cukrom a je príjemne kyselkavá v koláčiku. Tvarohová Galettka s rebarborou a jahodami nie je kváskový koláč, ale kľudne do nej pridajte lyžicu ražného, alebo tekutého pšeničného kvásku, pretože cesto stojí cez noc v chladnička a kvások stihne spracovať múku. Recept je n jednu veľkú Galettku, alebo na dve malé.

Postup:

  • Maslo si nakrájajte na malé kocky a dajte ich na chvíľku do mrazničky. Medzi tým si pripravte múku, šťavu z citróna, štipku soli a maslo po vychladení zmiešajte s vychladeným maslom tak, že jednotlivé kocky obaľujte v múke a spracujte následne na cesto, do ktorého nakoniec po vymiesení pridajte smotanu a vodu.

    Ak chcete urobiť zdravšiu verziu, pridajte aj lyžicu kvásku, ktorý rozrobte vo vode predtým, než ju pridáte do cesta. Predtým, než dát cesto do chladničky na noc chladiť, nechajte ho pri izbovej teplote 5 hodín.

    Cesto zabaľte do fólie a nechajte cez noc v chladničke.

    Tvaroh si rozmixujte ponorným mixerom spolu s vajíčkami a cukrom

    Na druhý deň cesto rozvaľkajte na dobre pomúčenej doske, alebo rovno na plechu vystlanom papierom na pečenie do tvaru kruhu.

    Do stredu kruhu dajte tvarohovú náplň, rozotrite po ceste. 5 cm od kraja náplň nerozotierajte. Na tvaroh naukladajte na husto rozpolené jahody, ošúpanú, nakrájanú rebarboru a maliny. Posypte cukrom

    Kraje ktoré sme nenatreli preložte smerom nahor.

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 45 minút. V polovičke pečenia pridajte ešte asi 10 jahôd na vrch koláča.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Tvarohová Galettka?
Kliknutím vyberte

Suroviny na cesto:

  • 150 Celozrnná pšeničná múka
  • 150 g špaldová hladká múka
  • 150 g špaldová celozrnná múka
  • 150 g hnedý cukor
  • šťava z 1 citróna
  • 250 g maslo
  • 120 g kyslej smotany
  • 120 g ľadovej vody
  • štipka soli

Tvarohová náplň:

  • 1,5 vaničkový jemný hrudkový tvaroh
  • 2 vajíčka
  • cukor

Ovocná náplň:

  • 10 ks Rebarbory (alebo kto nebude robiť s rebarborou o to viac jahôd použije)
  • 500 - 700 g jahôd
  • 150 g malín