Postup
-
1. Z kvásku a ostatných surovín vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. môže to trvať 7-10 hodín podľa okolitej teploty a sily kvásku. Ak robíte z droždia, môže to trvať 2 hodiny a teplom mieste.
2. Cesto rozdelíme na osem častí, ktoré vygúľame do prameňov a upletieme Vianočku.
4. Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny. Pri verzii z droždia asi 20 minút.
5. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom, alebo bielkom a posypať podľa želania makom, mandľami, alebo sezamom.
6. Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
“Najlepšia vianočka, aká sa mi kedy podarila”
Cesto
- 700 g Pšeničnej hladkej múky, alebo Manitoby
- 250 g jemný hrudkový tvaroh
- 300 g mlieko
- 150 g cukor
- 120 g maslo
- 2 žĺtka
- 150 g LM, (alebo ražného kvásku vopred nakrmeného pšeničnou múkou.), alebo 60 g droždia
