Postup
-
Postup na prípravu karamelu:
Maslo a smotanu nechajte zohriať na izbovú teplotu.
Do hrnčeka dajte cukor, citrónovú šťavu a trochu vody a nechajte na sporáku na najmenšom ohni roztopiť bez miešania. po asi 5 minútach by mala zmes začať hnednúť. premiešajte, pridajte maslo a miešajte ďalej pokiaľ sa nespoja a pridajte smotanu. Soľ pridajte až na koniec. Karamel premiešajte a odstavte z plameňa. Následne ho nechajte trochu vychladnúť a premiestnite do nádoby v ktorej ho budete skladovať. Umiestnite do chladničky. Takto pripravený karamel vydrží v chladničke aj mesiac.Postup na prípravu koláčikov:
Zo surovín vypracujte v robote cesto
Pripravte si formičky, ktoré vymastite a vysypte múkou.
Cesto vrstvite striedavo do formičiek. Nakoniec vidličkou jemne pomiešajte, aby vznikla mramorová kresba. Ak chcete robiť verziu bez kvásku, pečte hneď po zamiesení a naplnení. Ak robíte kváskovú verziu nechajte cesto priamo vo formičkách nakysnúť asi 8-10 hodín.
Pečte pri teplote 180 St.C asi 30 minút.
Po upečení ak nemáte originál formičky s priehlbinkou hore, urobte si ju lyžičkou tak, že vyberiete kúsok upečeného koláča tak, že urobíte jamku do ktorej naplníte karamel a ozdobíte čokoládovou pralinkou.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 70 g LM alebo prášok do pečiva
- 2 PL tekvicová kaša
- 170 g Špaldová hladká múka
- 180 g Manitoba, alebo pšeničná hladká múka
- 50 g Pšeničná polohrubá múka
- 200 g mlieko
- 250 g tvaroh
- 150 g cukor
- 60 g olej
- 2 PL kakao + 50 ml mlieko
- 2 vajcia
Na ozdobenie
- Čokoládové pralinky
Náplň Slaný karamel:
- 200 g cukru
- 25 ml vody
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 90 g masla
- 50 ml smotany na šľahanie (vysokopercentnej)
- 5 g soli