Zdielať recept

Vanilkové smažené donutky

Tieto donutky mali na Facebooku veľký úspech. Sú úžasné, chrumkavé, jemne vanilkové a nádherné jemnučké. Určite ich vyskúšajte.

Postup:

  • Pred pečením si nakŕmte kvások a nechajte zdvojnásobiť objem.
    Ak robíte verziu z droždia, z časti mlieka, lyžičky cukru a droždia si pripravte kvások, ktorý nechajte asi 15 min. nakysnúť.

    Z kvásku a uvedených surovín vypracujte jemné nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Trvá asi 8 -10 hodín pri kváskovej verzii, ak máte dobre fungujúci kvások. a záleží to od okolitej teploty. Čas je len orientačný. Pri verzii z droždia to môže byť 2 hodiny

    Nakysnuté cesto rozdeľte na 12 dielov vážiacich asi 60 g.

    Každý diel vygúľajte na tenký prameň dlhý asi 50 cm, pomyslene si ho rozdeľte na tretiny. Zo strednej tretiny urobte v strede krúžok, tak že prekrížite konce. Krajné tretiny, ktoré nám zostali trčať z kolieska omotáme okolo neho a v strede spojíme stlačením k sebe.

    Nechajte finálne nakysnúť asi 2-3 hodiny. Záleží od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 20 minút.

    Vysmážajte v rozpálenom oleji z obidvoch strán do zlata a ihneď po vybratí obaľte v kryštálovom cukre so škoricou a vanilkou.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Vanilkové smažené donutky?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 150 g LM, alebo ražného kvásku, alebo 20 g droždia
  • 200 g mlieko
  • 100 g cukor
  • 400 g hladká pšeničná múka (môžete 100 vymeníť za polohrubú)
  • 1 vajíčko
  • 40-60 g maslo
  • štipka soli.