Veľkonočná machová brioška

Veľkonočná machová brioška nielen vyzerá ako jemnučký rozkvitnutý mach, ale aj je taká mäkulinká. Mám chuť sa jej stále dotýkať, či je to naozaj 🙂 Recept je na dve briošky. Mám väčšie formy. Do klasických je to recept na 3 ks. Ak chcete jednu, všetky suroviny vrátane rozkvasu rozdeľte na polovičku, alebo na tretiny.

Spracovanie:

  • Rozkvas:

    100 g LM (alebo lyžica ražného kvásku),

    100 g voda

    100 g Manitoba typ 0, alebo pšeničná chlebová múka.

    Rozkvas nechajte nakysnúť na dvojnásobok, najlepšie z večera do rána. V tomto čase to trvá asi 9 hodín.

    360 g čerstvého špenátu (sú to 3 sáčky) si rozmixujte v 200 g oleja (záleží na tom, ako ju chcete mať zelenú, môžete pridať aj viac. Myslite na to, že pri väčšom množstve môže byť trochu špenát cítiť, čo mne osobne nevadí, pre mňa to robí zaujímavú chuť. Môžete použiť aj dve kocky mrazeného, ale pred použitím ho rozmrazte a nechajte dobre stiecť vodu. V tomto prípade uberte z vody.

    Cesto:

    Nakysnutý rozkvas

    1300 g pšeničná hladká múka chlebová

    2 žĺtka

    250 g šľahačková smotana

    rozmixovaný špenát v oleji

    110 g voda

    300 g cukor

    2 vanilkové cukre

    kôra z dvoch citrónov

    lyžička škorice

    lyžička kardamonu (pozor, má ostrú chuť, niekomu môže vadiť)

    Na potretie:

    Džem, ja som použila figový

    Z rozkvasu a surovín na cesto si vypracujeme kompaktné cesto, ktoré miesime v robote asi 20 minút.

    Necháme ho nakysnúť pri izbovej teplote na dvojnásobok a to asi 9 hodín pri teplote 21 St.C. Pri vyššej sa môže čas skrátiť.

    Cesto rozdelíme na dve-tri časti a vložíme do vymastených a vysypaných foriem na tehličku, alebo do srnčieho chrbáta. Môžete použiť aj bábovkovú formu a urobiť si machovú bábovku. V tomto prípade si časť cesta dajte upiecť do hocijakej formy, alebo len tak volne, budete ho potrebovať na mach.

    Finálne nechajte nakysnúť asi 3 hodiny.

    Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 St.C. so záparou prvých 15 min. a bez zápary ďalších 35 minút.

    Po upečení vyklopte a nechajte na mriežke vychladnúť.

    Po vychladnutí časť jednej briošky použite na mach. Vyberte striedku a rozmixujte ju v mixéry. Ak ste piekli len jednu, urobte to tak, že zrežete vypuklú časť a použijete striedku z nej.

    Vrch briošky natrite lekvárom a posypte rozmixovanou striedkou. Ozdobte podľa Vášho vkusu a želania. Ideálne sú jedlé kvietky.

    Dobrú chuť želá

    Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Veľkonočná machová brioška?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g LM (alebo lyžica ražného kvásku),
  • 100 g voda
  • 100 g Manitoba typ 0, alebo pšeničná chlebová múka.

Po rozkvase

  • 360 g čerstvého špenátu (sú to 3 sáčky)
  • 200 g oleja

Cesto:

  • 1300 g pšeničná hladká múka chlebová
  • 2 žĺtka
  • 250 g šľahačková smotana
  • rozmixovaný špenát v oleji
  • 110 g voda
  • 300 g cukor
  • 2 vanilkové cukre
  • kôra z dvoch citrónov
  • lyžička škorice
  • lyžička kardamonu (pozor, má ostrú chuť, niekomu môže vadiť)