Veľkonočný plnený veniec

Spracovanie:

  • Pšeničný rozkvas: 120 g LM + 130 g pšeničná múka + 130 g voda

    rozkvas nechať zdvojnásobiť objem pri izbovej teplote teraz v zime asi 8 - 10 hodín.

    Cesto:

    380 g hotový rozkvas

    900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00

    380 ml mlieka

    100 g oleja

    150 g cukor

    Zo surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré sa musí celkom odliepať od stien misy. Miesenie môže trvať asi 25 minút. Po vymiesení nechajte cesto nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to asi 8-10 hodín. Záleží od teploty ktorú máte v miestnosti. v lete to môže byť i polovičný čas.

    Medzitým si pripravte makovú a orechovú plnku

    Plnky:

    Maková:

    250 g zomletého maku zalejte so 100 ml. mlieka, pridajte 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu a nechajte celkom vychladnúť.

    Orechová:

    250 g zomletých orechov, alebo mandlí zalejte so 100 ml. mlieka, pridajte 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu a nechajte celkom vychladnúť.

    Po nakysnutí si cesto premiestnite na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdeľte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte a naplňte plnkou. Zrolujte do závinu a obidve časti prepleťte vzájomne a zatočte do tvaru venca. Nechajte finálne nakysnúť 3 hodiny.

    Pred pečením potrieť bielkom a môžete posypať makom, alebo inými zrniečkami

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 45 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Veľkonočný plnený veniec?
Kliknutím vyberte

Pšeničný rozkvas:

  • 120 g LM
  • 130 g pšeničná múka
  • 130 g voda

Cesto:

  • 380 g hotový rozkvas
  • 900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
  • 380 ml mlieka
  • 100 g oleja
  • 150 g cukor

Maková plnka

  • 250 g zomletého maku
  • 100 ml. mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • 50 g masla
  • trochu rumu

Orechová plnka

  • 250 g zomletých orechov
  • 100 ml. mlieka
  • 3 lyžice cukru
  • 50 g masla
  • trochu rumu