Venčeky s pudingom

Môžete si ich urobiť z lístkového cesta, ktoré je opísané v samostatnom článku na blogu, alebo z pľundrového cesta.

Tento recept vychádza z #Pascualmethod, ktorú som sa naučila na kurze v Barcelone. Suroviny som prispôsobila našim múkam a podmienkam.

Postup:

  • 1. Vymiesiť cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy. Vodu pridať 100 g a zvyšok prilievať postupne podľa savosti múky.
    2. Oddeliť 1/3 cesta a do neho pridať kakao a trochu vody, lebo kakaom zhustne.
    3. Cesto nechať v chladničke cez noc.
    4. Ráno biele cesto vytiahnuť a nechať dokysnúť, ak treba, aby zdvojnásobilo objem.
    5. Vyvaľkať na obdĺžnik asi 40x25 cm
    6. Vyvaľkať, zalaminovať maslo tak, že si ho rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, asi do rozmeru 18x23 cm, odlepíme papier a vložíme na cesto, tak aby pokrývalo 2/4 v strede. bočné strany preklopíme na cesto, a v strede a po krajoch spojíme, aby maslo nevytekalo.
    7. Odložíme do mrazničky (alebo chadničky) stuhnúť na 20 (alebo 30) minút.
    8. Vyberieme, rozvaľkáme opäť na rozmer 40x25 cm, a preložíme na tretiny, to znamená z prava tretinu preložíme smerom doprava a z ľava to isté. Vznikne nám trojité preloženie.
    9. Dáme stuhnúť znovu do chladničky, alebo do mrazničky.
    10. Vyberieme, znovu rozvaľkáme a preložíme na 4 časti, to znamená sprava do stretu, z ľava do stredu a ešte na polovičku.
    11. Znovu dáme schladiť do chladničky, alebo do mrazničky.
    12. Ak Vám nie je postup jasný, stačí si na youtube pozrieť video ako sa prekladá pľundrové cesto.
    13. Teraz finálne vyvaľkáme biele aj hnedé cesto (ktoré sme nelaminovali) na ten istý rozmer. Biele cesto potrieme vodou, alebo rozšľahanými vajíčkami a naňho položíme hnedé cesto. Môžeme znovu dať stuhnúť do chladničky alebo mrazničky
    14. Tento venček sa tvaruje tak, že sa celý rozvaľkaný plán nareže na pásy široké asi 7 cm a dlhý asi 25 cm.
    15. Na každý pás do stredu dajte hustý puding a zaviňte. Spoje potrite trochu vodou. Ešte trochu vygúľajte, aby sa spoje spojili.
    16. Pripravte si na plech na pečenie kuchynskú papierovú utierku, na ktorú nalejte vodu, ale len toľko, aby bola utierka mokrá a voda stála tesne nad ňou.
    17. Na druhý plech si nasypte semienka sezamu, maku, alebo iné, do akých chcete venček namočiť.
    18. Celý šuľček namočte najprv do vody zo všetkých strán a potom vyváľajte v semienkach.
    19. Stočte do venčeka a narežte ako vidíte na fotke.
    20. Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny.
    21. Pečieme podľa veľkosti pečiva na 220. st. C. 10min. a na 190 asi 10 min. Treba si to odsledovať, každá rúra inak pečie.
    22. Pripravíme si glazúru na potretie tak, že zmiešame rovnaké množstvo vody, medu a cukru, a necháme 15-20 min. variť. Glazúrou potierame pečivo po upečení.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Venčeky s pudingom?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 500 g múka Manitoba 00, alebo hadká pšeničná 00
  • 50 g cukor
  • 10 g soľ
  • 100 - 150 g voda (studená z chladničky)
  • 5 g med
  • 15 g zmäknuté maslo
  • 180 g mlieko
  • 150 g LM
  • 250 g maslo na preklad

Na náplň:

  • 2 ks vanilkové pudingy
  • 800 ml mlieko