Zdielať recept

Viaczrnné žemle

Postup:

  • Postup:

    1. Vypracovať kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok.
    2. Vytvarujeme bochníky zhruba 180 - 200 g, utiahneme a necháme odpočívať 20 min. zakryté utierkou. Vytvarujeme akýkoľvek tvar. Ja som bochníky vytvarovala na malé na krajoch zúžené žemle.
    3. Finálne necháme nakysnúť 3 hodiny.
    4. Potrieme bielkom, alebo celým rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa želania semiačkami.
    5. Pečieme prvých 10 min. pri teplote 240 st. C. a ďalších 30 min. pri teplote 180 st. C.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Viaczrnné žemle?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g LM alebo lyžica ražného kvásku
  • 150 g Manitoba, alebo hladká pšeničná múka T 650 alebo 0
  • 150 g voda
  • (Rozkvas nechať nakysnúť na dvojnásobok a použite do cesta)

Tanzhong:

  • 200 g mlieko
  • 40 g Manitoba
  • (V mlieku sa rozmieša muka a zohrieva sa za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor aby sa nevytvorili hrudky. Použite ďalej do cesta)

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • Vychladnutý Tangzhong
  • 250 g Cz Pšeničná
  • 500 g Manitoba (alebo pšeničná hladká T650, alebo 0)
  • 4 lyžice oleja
  • 350 g mlieko
  • 1 č.l. slad
  • mix zrniek
  • soľ

Na posyp:

  • Sezam