Postup
-
Ak použijete razný kvások je dobre si ho nakŕmiť pred pečením pšeničnou múkou.
Z uvedených surovín vypracujte hladké kompaktné cesto, ktoré nechajte nakysnúť. Pri verzii z kvásku asi 6-10 hod. Podľa okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 1,5 hodiny. Nenechajte nakysnut.na dvojnásobok, ale asi o 80%. S cestom ešte budete dlho pracovat a mohlo by Vám prekysnúť.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 5 častí a každú časť na ďalších 5 dielov. Odvážte si ich nech ich máte rovnaké.
Dieliky vyvaľkajte na pramene tak že budú v strede hrubšie a na koncoch tenšie.
Z vyvaľkaných prameňov zapletiete 5 minivianočiek podľa návodu ktorý nájdete u mňa na youtube (do lupy na youtube dajte moje meno Petronela Burianova a nájde Vám môj kanál). Je to pletenie z 5 prameňov.
5 zapletených Vianočiek zohnete do oblúka a uložíte do tvaru hviezdy.
Nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 15-20 min.
Vianočka pred pečením musí byť pekne nafufňaná 😁 Nakysnutá tak ako páperko. Pozor ale na prekysnutie.Pred pečením potrite vajíčkom a ak chcete posypte makom
Pečiete pri teplote 180 st.C. asi 35-40 min.
Komentáře přidáváte jako Petro Nela Bur.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 750 g pšeničná hladká múka (ja som použila Aida 3.3 od @bionakupy)
- 120 g LM (alebo ražný kvások alebo 30 g droždie)
- 150 g cukor
- 350 g mlieko
- 2 žĺtka
- 50 g olej