Vianočné medovníčky

Toto sú bezkonkurenčne najmäkšie medovníčky aké som kedy piekla. Sú mäkučké hneď po upečení a dokonca aj po týždni-dvoch.

Postup

  • Kto chce robiť kváskové len pridá lyžicu ražného kvásku, alebo na riedko makŕmeneho pšeničného a nechá odležať najprv pri izbovej teplote asi 6 hodín a neskôr da odležať na noc do chladničky. Cesto v nej vydrží aj par dni. Kto robí verziu bez kvásku, nechá cesto stuhnúť v chladničke cez noc a môže pokračovať.

    Postup:

    V menšom hrnci zohrievajte cukor, med a maslo pokiaľ sa cukor celkom nerozpustí.

    Hmotu nechajte vychladnúť a pridajte soľ , perníkové korenie a rozšľahané vajcia a dobre premiešajte.

    Múku, kakao a sódu bikarbónu zmiešajte a nasypte do tekutej zmesi a vypracujte tuhšie cesto. Ak sa Vám príliš lepí, prisypte trošku múky. Nie však veľa.
    Cesto zabaľte a odložte do druhého dňa do chladničky.
    Na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku asi 4 mm a ukladajte na papier na pečenie. ktorý sme dali na plech.
    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 12 minút podľa veľkosti . Nepečte dlhšie, aby neboli vysušené a tvrdé. Perníčky nechajte vychladnúť priamo na plechu na pečenie.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Vianočné medovníčky?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 750 g hladkej múky
  • 300 g medu
  • 300 g trstinového cukru (môžete dať menej)
  • 150 g masla
  • 1,5 čl sódy bicarbony
  • 1/2 - 1 balíček perníkového korenia
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Na zlepenie

  • slivkový lekvár