Vianočné pečivo

Pár inšpirácií na Vianočné pečenie. Také klasiky. A kvások môžete  (ale nemusíte) pridať.  Ale kto nekváskuje, jednoducho ho vynechajte. Ja ak pridávam kvások, cesto nechám pekne odležať niekoľko hodín na linke a na noc ho dám do chladničky.

Medvedie labky:
100 g pšeničný kvások 100% hydratácia (kto nekváskuje, nepridá)
210 g masla
270 g polohrubej múky
100 g mletých mandlí, alebo orechov
160 g práškový cukor
trochu mletej škorice
30 g kakao
citronová kôra
4 roztlčené klinčeky
2 žltky.

Postup:

Spracujeme tuhé maslové cesto, necháme 8 hodín pri izbovej teplote a na noc do chladničky. Ak nekváskujete, môžete hneď pokračovať.

Naplňte cesto do formičiek.

Pečieme na 170 st. 15 minút.

Vanilkové rožky:
100 g pšeničný, alebo ražný kvások 100% hydratácia (kto nekváskuje, nepridá)
300 g hladká múka
180 g mleté vlašské, alebo lieskové orechy
100 g práškový cukor
250 g maslo
1 vanilkový cukor
Na Obaľovanie práškový cukor + vanilkový cukor

Postup:

Vypracujte maslové cesto, z ktorého vytvarujte malé rožteky.
Pečieme pri teplote 150 st. C cca 20 minút. Mali by mať taký ružovkastý nádych.

Snehové pusinky:
5 ks vaječný bielok
350 g práškový cukor
lyofilizované, alebo čerstvé maliny
maslo na vymastenie plechu

Postup:
Vaječné bielky vyšľaháme nad vodným kúpeľom do tuha. Potom za stáleho šľahania po častiach pridávame cukor. nakoniec pridáme nadrvené lyofilizované maliny, alebo rozpučené čerstvé maliny.
Tuhú bielkovo-cukrovú zmes dáme do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou. Na plech vymastený maslom nastriekame pusinky a dáme piecť resp. sušiť do rúry vyhriatej na 100 °C na cca 20 minút. Potom teplotu stiahneme na 50 °C a necháme ešte sušiť asi hodinu. Ak sa Vám zdajú nedosušené, nechajte ich v rúre celkom vychladnúť.

Jahodové penové venčeky:
Sirup:
100 ml voda
200 g kryštálový cukor
7 g agar prášok
Všetko spolu povarte a za stáleho miešania varte do zhustnutia na hustý sirup. Trvá to asi 5-7 minút.

Pyré:
200-300 g čerstvé alebo mrazené jahody
100 kryštálový cukor
šťava z jedného citróna
2 bielky
Povarte spolu asi 10 min. A rozmixujte ponorným mixérom. a prepasírujte cez sitko a nechajte schladiť.
Do vychladnutého pridajte bielky a spolu šľahajte na ružový sneh.

Postup:

Ružový sneh začneme opäť šľahať a tenučkým cícerkom doň prilievame horúci cukrový sirup, až kým opäť neušľaháme nadýchaný ružový sneh.

Ešte teplý ho naplňte do cukrárenského vrecka a nastriekajte na papier na pečenie požadované tvary.

Na plech vymastený maslom nastriekame pusinky a dáme piecť resp. sušiť do rúry vyhriatej na 100 °C na cca 20 minút. Potom teplotu stiahneme na 50 °C a necháme úplne vysušiť asi hodinu. Ak sa Vám zdajú nedosušené, nechajte ich v rúre celkom vychladnúť.

Po stuhnutí ich opatrne odlepujeme a obaľujeme v práškovom cukre, alebo ich naplňte čokoládovým krémom a zlepujte. Dávajte pozor, sú krehké.

 

Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Vianočné pečivo?
Kliknutím vyberte