Vysmážané pampúchy plnené tvarohom a džemom

Urobiť si ich môžete kedykoľvek, ale je to jedna z typických fašiangových dobrôt.

Ja som dnes zvolila tvaroh s mascarpone a do druhej polovičky svoj obľúbený pomarančový a domáci jahodový. Sú tak jemné a nadýchané, že určite budú patriť k mojim favorit fašiangovým.

Je čas fašiangov, čas zábav a hodovania. Mne v záhrade kvitnú čemerice, ale snehu nikde. Patria k najkrajším záhradným trvalkám. Prvé už kvitnú, ďalšie vystavia svoje jemné biele kvety na obdiv koncom zimy a začiatkom jari. Viete že tieto kvietky kvitnú práve vtedy, keď je teplota na nule? No, vraj sú to ale také krásavice jedovaté 🙂

Cez fašiangy v minulosti väčšinou bolo kopu snehu. Ako deti sme sa sánkovali a chodili domov vymrznutý. Všetko sa to nejak mení. Dnes už ani tie deti nelietajú po vonku s červenými líčkami.

Určite si ich urobte, sú vynikajúce.

Postup:

  • Verzia z kvásku:
    1. Zo surovín na cesto si spracujeme kompaktné nelepivé cesto, ktoré necháme nakysnúť toľko, aby zdvojnásobilo objem. Ja som nechala kysnúť 5 hodín pri izbovej teplote a cez noc v chladničke.
    2. Cesto si rozdelíme na dve časti.
    3. Každú časť rozvaľkáme samostatne. Cesto pri vaľkaní podsypte múkou, aby sa stále pohybovalo a nelepilo na podložku.
    4. Na vrch jednej vyvaľkanej časti si naznačíme čiary, podľa toho, aké chceme robiť pampúšiky veľké. Do naznačených štvorčekov dáme kopček plnky.
    5. Čiary, ktoré budú tvoriť kraje pampúšikov natrieme bielkom, ktoré nám zlepí spodnú a vrchnú časť, aby nám plnka nevytekala pri vysmážaní. Prikryjeme zľahka druhým vyvaľkaným cestom. pomyselné okraje pampúšikov, ktoré boli naznačené čiarami na spodnej časti cesta a natreté bielkom postláčame hranou dlane tak, aby sa zlepili. Pampúšiky nakrájame.
    6. Pampúšiky nepotrebujú ďalšie kysnutie, avšak ak ich necháte dve hodiny nakysnúť, alebo dáte na noc do chladničky, budú ešte lepšie.
    7. Vysmážame na oleji. Musí ho byť toľko, aby v ňom plávali.
    8. Po vysmažení uložíme na kuchynskú utierku, aby vysala prebytočný olej a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Verzia so sódou bicarbonou:

    1. Zo surovín na cesto si spracujeme kompaktné nelepivé cesto
    2. Cesto si rozdelíme na dve časti.
    3. Každú časť rozvaľkáme samostatne. Cesto pri vaľkaní podsypte múkou, aby sa stále pohybovalo a nelepilo na podložku.
    4. Na vrch jednej vyvaľkanej časti si naznačíme čiary, podľa toho, aké chceme robiť pampúšiky veľké. Do naznačených štvorčekov dáme kopček plnky.
    5. Čiary, ktoré budú tvoriť kraje pampúšikov natrieme bielkom, ktoré nám zlepí spodnú a vrchnú časť, aby nám plnka nevytekala pri vysmážaní. Prikryjeme zľahka druhým vyvaľkaným cestom. Pomyselné okraje pampúšikov, ktoré boli naznačené čiarami na spodnej časti cesta a natreté bielkom postláčame hranou dlane tak, aby sa zlepili. Pampúšiky nakrájame.
    6. Vysmážame na oleji. Musí ho byť toľko, aby v ňom plávali.
    7. Po vysmažení uložíme na kuchynskú utierku, aby vysala prebytočný olej a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Vysmážané pampúchy plnené tvarohom a džemom?
Kliknutím vyberte

Verzia z kvásku

  • 150 g LM (alebo 2 lyžice kvásku)
  • 300 g hladká múka
  • 300 g polohrubá múka
  • 100 g kryštálový cukor
  • 200 ml mlieko
  • 180 g kefír
  • 1 žltok
  • 2 PL Olej
  • 3 vanilkové cukre
  • 1 čl soli
  • Plnka: 250 g Tvaroh hrudkový, 1 mascarpone, 2 PL puding vanilkový prášok, cukor (ako kto chce sladké)
  • Na potretie: 1 bielok
  • Na vysmážanie: olej

Verzia so sódou bicarbonou

  • 300 g hladká múka
  • 300 g polohrubá múka
  • 100 g kryštálový cukor
  • 200 ml mlieko
  • 180 g kefír
  • 1 žĺtok
  • 2 PL Olej
  • 3 vanilkové cukre
  • 1 čl soli
  • 2 č.l. sóda bikarbóna
  • Plnka: 250 g Tvaroh hrudkový, 1 mascarpone, 2 PL puding vanilkový prášok, cukor (ako kto chce sladké)
  • Na potretie: 1 bielok
  • Na vysmážanie: olej