Zdielať recept

Základný pšeničný chlieb

V recepte je odporúčaný postup. Tento postup môžete skrátiť podľa svojich možností. Ale pamätajte, že každý krok, ktorý urobíte s cestom sa Vám odmení lepšou striedkou. Ak ale nemáte na výber, môžete skrátiť autolýzu a  fermentolýzu. Vtedy bude treba cesto trochu dlhšie miesiť. Nie však dlho. Aby ste ho nepremiesili. Radšej si viackrát miesenie prerušte a skontrolujte si okienkový test natiahnutím cesta oboma rukami. ak sa trhá, mieste ešte ďalej. Tiež môžete prekladať menej intenzívne. Ale ako som písala, všetko čo urobíte pre cesto, bude vidieť na konečnom výsledku.

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V zime prekladajte 4-5 hodín. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2,5 hodiny.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chleby želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Základný pšeničný chlieb?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 60 g kvások
  • 500 g chlebovej pšeničnej múky
  • 70 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 400 g voda
  • 1,5 čl soľ
  • 1 čl slad