Postup
-
Ak sa Vám zdá že je cesto riedke nebojte sa pridať múku. Záleží veľmi od použitých zemiakov. Postup ako vždy.
Vymiesiť cesto ktoré sa pekne odliepa od dna misy a je pekne hladké na povrchu a elastické. Ak cesto sledujete vidíte ako sa mení. Ku koncu miesenia začína byť oveľa pevnejšie. Trvať to môže aj 20 minút.
Cesto necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hod. (Cas je len orientačný. Závisí od okolitej teploty a sily kvásku.) Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 50 g časti ktoré ugúlajte do malých bochníčkov a ďalej tvarujte.
Rozvaľkajte na oval, naplňte plnkou a dobre pospajajte spoje. Nakonoec tro hu pomúčte.
Nechajte finálna nakysnúť asi 3 hodiny ak robíte kváskové a 20 min. Ak robíte z droždia.
Nakusnuté vysmážajte v rozpálenom oleji. Ja som vysmážala na 6,5 stupni (z 9).
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 100 g kvások LM alebo ražný alebo 40 g droždia
- 400 g chlebová pšeničná múka
- 250 g polohrubá pšeničná muka
- 300 g mlieko
- 1 vajíčko
- 60 g kryštálový cukor
- 2 väčšie zemiaky varené v šupke
- 40 g olej (môžete pôoužiť 1 kopcom PL bravčovej masti, budú chrumkavejšie)
- 1 čl soľ
- 1 čl slad (môžete vynechať)
- 50 ml rum
Plnka
- 800 g hustý slivkový lekvár
- 400 g mletý mak