Zemiakové pirohy

Pamätáte si chuť čerstvo upečených pirožkov ktoré predávali v Trnave aj Bratislave?…. a možno aj v iných mestách… V zime sa z nich parilo a zohrievali zmrznuté ruky a ešte teplé sme ich jedli cestou domov. Teraz si ich môžete urobiť doma z kvásku aj z droždia. A sú úžasné. Ja mám rada veeeela plnky a preto množstvo prispôsobte svojim chutiam. Receptov na  pirohy na webe nájdete veľa. Ale tento je jedinečný s vyváženým pomerom surovín.
Odporúčam robiť polovičnú dávku z receptu ak nechcete robit doma fašiangovú párty ako ja

Postup

  • Ak sa Vám zdá že je cesto riedke nebojte sa pridať múku. Záleží veľmi od použitých zemiakov. Postup ako vždy.
    Vymiesiť cesto ktoré sa pekne odliepa od dna misy a je pekne hladké na povrchu a elastické. Ak cesto sledujete vidíte ako sa mení. Ku koncu miesenia začína byť oveľa pevnejšie. Trvať to môže aj 20 minút.
    Cesto necháte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 8 hod. (Cas je len orientačný. Závisí od okolitej teploty a sily kvásku.) Pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
    Nakysnuté cesto rozdeľte na 50 g časti ktoré ugúlajte do malých bochníčkov a ďalej tvarujte.
    Rozvaľkajte na oval, naplňte plnkou a dobre pospajajte spoje. Nakonoec tro hu pomúčte.
    Nechajte finálna nakysnúť asi 3 hodiny ak robíte kváskové a 20 min. Ak robíte z droždia.
    Nakusnuté vysmážajte v rozpálenom oleji. Ja som vysmážala na 6,5 stupni (z 9).

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Zemiakové pirohy?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 100 g kvások LM alebo ražný alebo 40 g droždia
  • 400 g chlebová pšeničná múka
  • 250 g polohrubá pšeničná muka
  • 300 g mlieko
  • 1 vajíčko
  • 60 g kryštálový cukor
  • 2 väčšie zemiaky varené v šupke
  • 40 g olej (môžete pôoužiť 1 kopcom PL bravčovej masti, budú chrumkavejšie)
  • 1 čl soľ
  • 1 čl slad (môžete vynechať)
  • 50 ml rum

Plnka

  • 800 g hustý slivkový lekvár
  • 400 g mletý mak